افت شنوایی و کم شنوایی یک مشکل رایج است که در اثر صدا، افزایش سن، بیماری و وراثت ایجاد می شود. افراد مبتلا به کم شنوایی ممکن است گفتگو با دوستان و خانواده برایشان سخت باشد. آنها همچنین ممکن است در درک توصیه های پزشک، پاسخ به هشدارها، و شنیدن زنگ ها و آلارم های درب مشکل داشته باشند.با سایت مرکز پرستاری مهرگان نو همراه باشید تا به علت و علائم پیرگوشی، کم شنوایی در سالمندان به همراه در مان آن مطلع شوید.
پیرگوشی از چه سنی شروع میشود؟
تقریباً از هر سه نفر بین 65 تا 74 سال یک نفر کم شنوایی دارد و تقریباً نیمی از افراد بالای 75 سال در شنوایی مشکل دارند. اما، برخی از افراد ممکن است نخواهند اعتراف کنند که در شنوایی مشکل دارند.
کم شنوایی در سالمندان
افراد مسنی که نمی توانند خوب بشنوند ممکن است افسرده شوند یا ممکن است از دیگران کناره گیری کنند زیرا از درک نکردن آنچه گفته می شود احساس ناامیدی یا خجالت می کنند. گاهی اوقات به اشتباه تصور می شود که افراد مسن گیج، بی پاسخ یا همکاری نمی کنند زیرا خوب نمی شنوند.
مشکلات شنوایی که نادیده گرفته می شوند یا درمان نمی شوند می توانند بدتر شوند. اگر مشکل شنوایی دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. سمعک، آموزش های ویژه، داروهای خاص و جراحی از جمله درمان هایی هستند که می توانند کمک کنند.
علت کم شنوایی سالمندان
کم شنوایی مرتبط با افزایش سن به تدریج در طول زمان رخ می دهد. تغییرات مختلف در گوش داخلی می تواند باعث این بیماری شود. این شامل:
- تغییرات در ساختار گوش داخلی
- تغییرات در جریان خون به گوش
- اختلال در اعصاب مسئول شنوایی
- در روشی که مغز گفتار و صدا را پردازش می کند، تغییر می کند
- آسیب به موهای ریز گوش که مسئول انتقال صدا به مغز هستند
کاهش شنوایی مرتبط می تواند ناشی از مشکلات دیگری باشد، از جمله:
- دیابت
- گردش ضعیف
- قرار گرفتن در معرض صداهای بلند
- استفاده از داروهای خاص
- سابقه خانوادگی کم شنوایی
- سیگار کشیدن
- کم شنوایی ناشی از نویز
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای زیاد در محل کار، خانه یا در حین فعالیت های اوقات فراغت می تواند باعث این نوع کم شنوایی شود. این تا حد زیادی بزرگترین عامل خطر است!
علائم کم شنوایی و افت شنوایی
- موارد زیر شایع ترین علائم کم شنوایی هستند
- گفتار دیگران زمزمه یا نامفهوم به نظر می رسد
- تشخیص صداهای بلند، مانند "s" یا "th" دشوار است
- درک مکالمات دشوار است، به خصوص زمانی که نویز پس زمینه وجود دارد
- صدای مردان راحت تر از زنان شنیده می شود
- برخی صداها بیش از حد بلند و آزاردهنده به نظر می رسند
- وزوز گوش (زنگ در گوش) ممکن است در یک یا هر دو گوش رخ دهد
علائم کم شنوایی و سنگینی گوش ممکن است شبیه سایر شرایط یا مشکلات پزشکی باشد. همیشه برای تشخیص با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر مطالعه کنید: پرستار بیمار
تشخیص کم شنوایی در سالمندان
پزشک متخصص گوش، حلق و بینی شما از یک اتوسکوپ، که یک دوربین روشن است، برای بررسی مجرای گوش خارجی و نگاه کردن به پرده گوش استفاده میکند. او به دنبال آسیب به پرده گوش، انسداد مجرای گوش در اثر اجسام خارجی یا موم نهفته گوش، التهاب یا عفونت خواهد بود. ادیوگرام آزمایشی است که در آن صداها از طریق هدفون و در یک گوش در یک زمان پخش می شود. از شما خواسته می شود اگر قادر به شنیدن هر صدا هستید، پاسخ دهید. اگر فردی نتواند صداهای خاصی را بشنود این نشان می دهد که درجاتی از کاهش شنوایی وجود داشته است.
علت سنگینی گوش در پیری
«مقدار بیش از حد موم گوش می تواند باعث کاهش شنوایی یا زنگ زدن در گوش شما شود.
جرم گوش که در واقع اصلا موم نیست، بلکه ماده ای به نام سرومن است که با خاک، گرد و غبار و زباله ها متصل می شود به طور معمول توسط بدن به عنوان راهی برای تمیز کردن و محافظت از گوش تولید می شود. در اکثر افراد، فرآیند خود تمیز کردن به خوبی کار می کند.
اما در برخی دیگر - از جمله حدود 10 درصد از کودکان خردسال، 20 درصد از بزرگسالان و بیش از 30 درصد از افراد مسن و دارای معلولیت رشد - موم به حدی جمع میشود که میتواند مجرای گوش را به طور کامل مسدود کند
درمان پیرگوشی طبیعی
برای انجام بهترین نوع درمان ابتدا پزشک موارد زیر را در نظر می گیرد.
-
چند ساله هستید
-
تا چه حد میتواتید از داروها، روش ها یا درمان های خاص استفاده کنید.
-
این شرایط تا چه مدت ادامه پیدا میکند
-
نظر یا اولویت شما
-
سلامت کلی و تاریخ پزشکی
-
چقدر بیمار هستید
درمان پیرگوشی طبیعی
به دلیل اینکه بیشتر مشکلات شنوایی افراد مسن در رابطه با آسیب سنسورهای عصبی سلول شنوایی است و با استفاده از دارو درمان نمی شود اما در راستای بهبودی شما پزشک اقداماتی را انجام میدهد که به شرح زیر است.
-
استفاده از سمعک
سمعک رایج ترین و موثرترین روش درمانی برای فرد است زیرا این دستگاه علاوه بر اینکه برای بازگرداندن شنوایی فرد اقدامی مهم و کارآمد است از پیشرفت تحلیل سلول های عصبی شنوایی نیز پیشگیری می کند.
-
آموزش لب خوانی
این روش برای افرادی که امکان استفاده از سمعک را ندارند، بسیار مفید خواهد بود در واقع آموزش لب خوانی یک روش و رویکرد جبرانی است. رویکردهای جبرانی در کاردرمانی در سالمندان بسیار کاربرد دارد. در این روش سعی می شود که به کمک روش های جایگزین بدون تقویت مهارت ها و توانایی ها، عملکردهای فرد را بهبود ببخشند تا فرد بدون نیاز به کمک دیگران بتواند کارهای روزانه خود را انجام دهد
-
کاشت حلزون
کاشت حلزون یک روش بسیار موفقیت آمیز می باشد البته اگر یک متخصص حرفه ای و باتجربه آن را انجام دهد البته لارم به ذکر است که این روش پر هزینه و دارای ریسک های جراحی و همینطور سلامت سالمند را حتما مدنظر گرفت این روش درمانی البته در کنار این ها کاشت حلزون تا حدودی میتوانید شنوایی فرد را درمان کند و شنوایی فرد به حالت قبل برگردد.
استخدام پرستار در منزل
چنانچه شما یا هر یک از اعضای خانوادتان برای ادامه ی زندگی نیاز به پرستار بیمار داشتید لازم است از طریق تماس باما درخواست پرستار خصوصی درمنزل را به صورت ساعتی، هفتگی، تمام وقت داشته باشید که این پرستاران داری تخصص و تجربه ی عالی برای همراهی و مراقبت های درمانی از شما هستند.
سوالات متداول
آیا کم شنوایی بهبود می یابد؟
پزشکان می توانند با استفاده از روش های پزشکی یا جراحی، کم شنوایی را درمان کنند.
چگونه کم شنوایی برطرف می شود؟
در حالی که بسیاری از انواع کم شنوایی را نمی توان معکوس کرد، اکثر آنها را می توان با یک یا چند گزینه درمانی اصلاح کرد، از جمله:
- سمعک
- لوله های تمپانوستومی
- کاشت حلزون شنوایی
- دستگاه های شنود کمکی
- داروها
آیا کم شنوایی دائمی است؟
کم شنوایی ناگهانی که علت آن ناشناخته است و نمی توان آن را پیدا کرد، اگر در روزهای اول مداخله فوری انجام نشود، می تواند منجر به کم شنوایی دائمی شود. اما با درمان مناسب امکان بازگشت شنوایی به حالت عادی وجود دارد. در صورت کاهش شنوایی ناگهانی، 48 ساعت اول مداخله و درمان صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است.