میگرن یکی از شایع ترین اختلالات عصبی در تمامی سنین به ویژه در سالمندان است، می توان گفت میگرن در سالمندان به صورت دوره ای رخ می دهد که آن را متمایز با سایر سردردها میکند. البته این عارضه با افزایش سن کم تر می شود و ریشه ی این بیماری با وجود اینکه افراد مسن زیادی از میگرن رنج میبرند، مشخص نشده است بنابراین درمان قطعی و دقیقی برای این بیماری تعیین نشده است بااین حال پزشکان سردرد میگرنی را به دسته های مختلفی تقسیم کرده اند، با سایت مرکز پرستاری مهرگان نو همراه باشید تا به علت، علائم و درمان خانگی و دارویی این بیماری مطلع شوید.
میگرن چیست؟
میگرن به سردردهای شدید آزاردهنده می گویند و سردردی است که می تواند باعث درد شدید ضربان دار معمولاً در یک طرف سر بروز می دهد. اغلب با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا همراه است. حملات میگرن می تواند از ساعت ها تا چند روز ادامه داشته باشد و درد آن چنان شدید باشد که در فعالیت های روزانه شما مشکل ایجاد کند، این بیماری سومین بیماری شایع در جهان می باشد وهمانطور که بالاتر ذکر شد با افزایش سن احتمال ابتلا به این بیماری کم می شود و در برخی موارد نیز با گذشت زمان برطرف می شود، برای برخی افراد، یک علامت هشداردهنده به نام هاله قبل یا همراه با سردرد رخ می دهد که شامل اختلالات بینایی، مانند فلاش نور یا نقاط کور، گزگز در یک طرف صورت یا در بازو یا پا و مشکل در صحبت کردن است.
انواع سردرد میگرنی در سالمندان چیست؟
دلایل ابتلا به میگرن می تواند مختلف باشد و حدود 3 الی 11 درصد از افراد مسن به بیماری میگرن دچار هستند که در زنان رایج تر از مردان می باشد، از آنجایی که این بیماری ریشه ی عروقی دارد با درد ها و عوارضی نظیر حساسیت نسبت به صدا، بو و نور به علاوه حالت تهوع همراه است، سردرد هایی که بر اساس فشار عصبی و استرس و اظطراب در فرد ایجاد می شود سردرد تنشی نام دارد که با افسرگی برای فرد همراه است و می توان گفت شایع ترین نوع سردرد در سالمندان می باشد این نوع سر درد همراه با دردهایی در نواحی شانه ها، گردن و حتی کل سر می باشد و البته می توان با حمام آب داغ و ماساژ این درد را برطرف کرد، البته این نکته را در نظر بگیرید که اگر سردرد تنشی با افسردگی در سالمندان باشد باید ابتدا این موضوع برطرف شود.
می توان گفت 4 درصد از این سردردها به صورت خوشه ای می باشند که با مرور زمان درمان این بیماری دشوار تر است، متاسفانه تشخیص میگرن در سالمندان از حملات گذرای ایسکمی مغزی مشکل است که ممکن دچار بروز سکته مغزی در فرد شود.
علائم میگردن در سالمندان
اگر خود یا والدین تان به سردرد های طاقت فرسا دچار هستید بهتر از با پزشک مراجعه کنید اما به برخی از علائم هایی که ممکن است درگیر آن باشید در متن ذیل اشاره کرده ایم که شامل:
- حالت تهوع
- درد در شقیقه، گردن و گوش ها
- داشتن دردهای نبض دار در قسمتی از سر
- دیدن هالههای سیاه و تار بینی
چنانچه به هر یک از این علائم دچار هستید به معنای مبتلا بودن شما به میگرن است ابتلا باید این نکته را در نظر بگیرید که با وجود افزایش احتمال اینکه شما به بیماری های دیگر غیر از میگرن دچار باشید نیز افزایش پیدا می کند بنابراین بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید تا از سلامت جسمی خود و در صورت داشتن بیماری و مشکلات جسمی و روانی برای درمان اقدامات لازم را انجام بدهید، موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو برای درمان میگرن به شما استخدام پرستار خصوصی در منزل را پیشنهاد می کند تا شما بهترین خدمات پرستاری و پزشکی را در منزل خود همراه با پرستاری حرفه ای و دلسوز داشته باشید.
انواع میگرن در سالمندان
-
میگرن با هاله (میگرن پیچیده)
این نوع میگرن با اختلالات بینایی همراه می باشد حدود یک چهارم افرادی که میگرن را تجربه می کنند، یک سری تغییرات حسی و بینایی را نیز تجربه می کنند که می تواند از دیدن نقاط سیاه و زیگ زاگ گرفته تا بی حسی سوزن سوزن شدن در یک طرف بدن یا ناتوانی در صحبت کردن واضح باشد. هاله اندکی قبل یا در حین میگرن ایجاد می شود و می تواند بین 10 تا 30 دقیقه ادامه داشته باشد ادعا می کند که این یک علامت هشدار دهنده غیرقابل انکار است که سر درد شدید در راه است. البته این درد در افراد مختلف گوناگون می باشد.
-
میگرن بدون هاله (میگرن رایج)
از آنجایی که این نوع از میگرن بدون اختلال بینایی می باشد تشخیص میگرن بدون هاله می تواند دشوار باشد زیرا علائم مشابه چندین نوع دیگر میگرن است. درد نبض یا ضربان دار در یک طرف سر، فتوفوبیا، صدا هراسی، دردی که با فعالیت بدنی بدتر می شود و حالت تهوع و استفراغ همگی از علائم میگرن بدون هاله هستند. میزان سر درد و فشار در این بیماری به قدری شدید است که ممکن است باعث ضعیف بشود البته اکثر افراد مسن به این نوع از این بیماری دچار می شوند.
آیا امکان درمان سردرد های میگرنی در سالمندان وجود دارد؟
داشتن سر درد های شدید برای تمامی افراد سخت و طاقت فرسا می باشد حال تصور کنید علاوه بر بیماری ها و مشکلاتی که افراد مسن دارند، سردرد های غیر قابل تحمل هم نیز داشته باشند در این صورت زندگی برای فرد سخت می شود، و وی را از کارهای روز مره خود بازدارد، برای کمک به فرد سالمند می توانید با اعزام پرستار در منزل خود علاوه بر مراقبت های پزشکی و پرستاری برای کارهای روزانه خود کمک بسیاری داشته باشید، همانطور که در ابتدای متن اشاره شد درمانی برای میگرن مشخص نشده است اما می توانید با مراقبت ها و پیشگیری تا حدودی این درد را کاهش دهید.
پیشگیری از سردردهای میگرنی در سالمندان
-
کاهش اضطراب و استرس
استرس و اضطراب تأثیرات منفی بسیار زیادی روی مغز میگذارد. اضطراب تأثیراتی مانند کاهش توان یادگیری، اختلال وزن و افسردگی را در فرد ایجاد می کند. یکی از مهمترین عوارض اضطراب و استرس بالا بردن احتمال ابتلا به میگرن است. سعی کنید تا حد امکان استرس سالمندان را کنترل کرده و شرایطی برایشان فراهم کنید تا احساس امنیت کنند. اگر استرس سالمند بیش از حد بود بهتر است با یک مشاوره قرار ملاقات بگذارید.
-
رژیم غذایی سالم
برای تمامی افراد داشتن یک رژیم غذایی سالم و مقوی یکی از ارکان های اصلی داشتن زندگی سالم است لازم است به خصوص در دوره های میانسالی بیشتر حواستان به تغذیه ی فرد مسن باشد، رعایت و داشتن یک رژیم غذایی اصولی برای بهتر شدن درد میگرن مفید است.
-
ویتامین و املاح مورد نیاز بدن
برای تقویت سیستم ایمنی سالمندان لازم است که حتما ویتامین های مورد نیاز او را فارهم کنید و در برنامه ی غذایی و دارویی وی جا دهید. در ابتدا ضروری است که از چکاپ و آزمایش انجام داده تا میزان کمبود هر ویتامین و املاح مشخص شود تا پزشک داروهای مختلف را برای بهتر شدن شرایط فرد مسن ارائه دهد، مصرف این داروها بهینه شدن کارایی بدن را در پی داشته که باعث میشود کمتر به دردهای عصبی و میگرنی دچار شوند.
-
آرامش
داشتن آرامش و محیط آرام و بدون صدا به فرد سالمند کمک بسیاری برای کم شدن درد میگرن می کند، اعضای خانواده یا پرستار سالمند حتما این موضوع را مد نظر داشته باشند.
درمان میگرن
همانطور که متوجه شدید میگرن هیچ گونه درمانی ندارد ولی متخصص مغز و اعصاب می تواند به شما کمک کند تا شدت درد کمتری در هنگان بروز سردردهای میگرنی داشته باشید برای درمانی شما وابسته به مواردی نظیر سن، نوع میگرن، میزان درد، علائمی که دارید (حالت تهوع، استفراغ و..)، بیماری هاو داروهایی که مصرف می کنید می باشد، که شامل موارد ذیل است:
- درمانهای خانگی میگرن (خود مراقبتی)
- تغییر سبک زندگی
- داروهای میگرنی که در هنگام شروع سردر برای کاهی علائم و کم شدن درد استفاده می شود که البته نیازمند به نسخه پزشک است
- کنترل استرس و اضطراب
- استفاده از هورمون درمانی در صورتی که با چرخهی قاعدگی شما مرتبط باشد
- استفاده از مشاوره
- مسکنهای OTC که بدون نیاز به نسخه هستند و داروهای میگرن مانند NSAIDها و استامینوفن یا تایلنول
- داروهایی که به کاهش تهوع یا استفراغ کمک میکند
- مدیتیشن، طب سوزنی و فشار درمانی