متخصص مغز و اعصاب کیست؟
متخصص مغز و اعصاب فردی می باشد که در درمان سیستم عصبی تخصص داشته و با تکیه بر دانش خود در این حوزه میتواند انواع وسیعی از بیماریها را درمان کند. اصلی ترین مراکز اعصاب مغز و ستون فقرات هستند که یک پزشک متخصص مغز و اعصاب خوب باید بتواند مشکلات این نواحی را به خوبی تشخیص دهد و برای درمان آن راهکارهای مختلفی را در پیش بگیرد. متخصص مغز و اعصاب باید سیستم عصبی، هوشیاری، حرکت ماهیچهها، تفکر و حواسی مانند بویایی، لامسه و بینایی را کنترل کرده و سیستم عصبی بدن را به خوبی مدیریت کند. یک متخصص مغز و اعصاب در دوره چهار ساله تخصص خود باید بتواند مشکلات این سیستم را درک کند.
انواع زمینههای فوق تخصص مغز و اعصاب
پزشکان پس از گذراندن حوزه تخصص، برای طی کردن مراتب فوق تخصص آماده می شوند. برخی از متخصصان مغز و اعصاب آموزشهای فوق تخصص بیشتری را که ۱ تا ۳ سال است، تکمیل میکنند. در این راستا میتوانند به صورت جزئی در موضوعات زیر نیز فوق تخصص دریافت کنند:
- مغز و اعصاب کودکان
- ناتوانیهای عصبی رشدی
- تخصص عصبی عضلانی
- آسایشگاه و نورولوژی مراقبتهای تسکینی
- تخصص درد
- تخصص سردرد
- تخصص خواب
- عصب شناسی عروقی
- اختلالات خودمختار
- عصب روانپزشکی
- تخصص آسیب مغزی
- مراقبتهای عصبی
- صرع
- اختلالات حرکتی
- عصبی انکولوژی
دلایل مراجعه به متخصص مغز و اعصاب
در مرحله اول برای درمان بسیاری از بیماریها و علائم، مراجعه به متخصص لازم نیست و معمولا افراد ابتدا به پزشک عمومی مراجعه میکنند و در صورت نیاز به متخصص ارجاع داده میشوند. اما این موضوع زمانی خوب است که قبل از رسیدن به علامتهای هشدار دهنده بیماران این کار را انجام دهند. در صورت وخیم شدن شرایط باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید. در صورتی که نمی توانید به مراکز درمانی مراجعه کنید، از خدمات ویزیت پزشک در منزل یا ویزیت متخصص مغز و اعصاب در منزل استفاده کنید.
مشکلاتی که توسط متخصص مغز و اعصاب درمان میشود!
این متخصصین توانایی درمان و تشخیص طیف وسیع از بیماریهای عصبی و روانی را دارند که به شرح مشکلات زیر می باشد:
- سکته: به علت عدم خونرسانی ارسال اکسیژن و مواد مغذی به مغز یا قلب و ناشی از پارگی شریان یا لخته شدن خون به وجود می آید.
- صرع: یک اختلال نورولوژیکی که به فعالیت الکتریکی غیر عادی مغز ارتباط دارد و باعث از دست دادن هوشیاری و تشنج می شود.
- سردرد و میگرن: یک سردرد شدید بوده که اغلب با اختلال در بینایی و حالت تهوع همراه است.
- تومورهای مغزی: توده های سلولی غیر عادی درون بافت مغز که باعث اختلال در عملکرد شناختی بیمار می شوند.
- آنوریسمهای مغزی: آنوریسم داخل جمجمه ای، تورم و برآمدگی در رگ خونی مغز است که در صورت گسترش، دیواره رگهای خونی بیش از حد نازک و پاره شده و خونریزی داخل مغزی اتفاق میافتد. این بیماری به سردرد شدید و سکته مغزی منجر شده و میتواند کشنده باشد.
- نوروپاتی محیطی: التهاب چندین عصب محیطی مختلف به نوروپاتی محیطی مشهور است که به ضایعات یا آسیبهای اعصاب محیطی گفته شده و اختلال در اعصابی است که از مغز و طناب نخاعی سرچشمه میگیرند.
- اختلالات خواب: این اختلال شامل زیاد یا کم خوابیدن، پریدن از خواب، نرفتن به مرحله خواب عمیق و سخت به خواب رفتن می شود.
- بیماری پارکینسون: یک اختلال پیشرونده که با علائمی از قبیل رعشه، سفتی عضلات و کندی حرکات مواجه می شود.
- بیماری آلزایمر: بیماری فراموشی یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که در اثر آن به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل رفته و با بالا رفتن سن، اختلال حافظه به تدریج پیشرفت میکند.
- دیستروفی عضلانی: سلسله بیماریهای بسیار حاد ژنتیکی پیشرونده بوده که وابسته به کروموزوم است و باعث تخریب یا اختلال در بافت ماهیچهای میشود. این بیماری غیرقابل درمان است و تاکنون هیچ دارویی برای درمان آن ساخته نشده است.
- میاستنی گراویس: از بیماریهای نادر طولانیمدت می باشد که باعث ضعف عضلانی شده و افراد در هر سنی تحت تاثیر آن ممکن است قرار گیرند. برای مثال میاستنی گراویس در نوزادان بسیار دیده می شود.
- اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS): به اختلال پیشرونده نورون های سیستم اعصاب مرکزی گفته شده که منجر به فلج و آتروفی عضلانی خواهد شد.
- مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS): یک بیماری مزمن که باعث آسیب دیدگی سلول های عصبی مغز و طناب نخاعی شده و بیمار با مشکلاتی از قبیل بی حسی، اختلالات تکلم، مشکلات عضلانی، تاری دید و خستگی شدید مواجه می شود.
- عفونتهای سیستم عصبی مانند آنسفالیت، مننژیت و HIV : به التهاب لایههای محافظ اطراف مغز و نخاع (مننژ) اطلاق شده که از عفونت های رایج سیستم عصبی می باشد.
کودکان چه زمانی باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند؟
مشکلات عصبی در کودکان با مشکلات عصبی در دوران بزرگسالی متفاوت می باشد به همین دلیل این اختلالات در کودکان نیازمند رسیدگی فوری است. پزشک میتواند این اختلالات را درمان و یا کنترل کند و به این ترتیب فرآیند رشد کودک سرعت بخشیده می شود. برخی از رایجترین مشکلاتی که کودکان در سنین پایین دچار می شوند و باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند به شرح زیر می باشد:
- سردرد
- تشنج یا صرع
- تاخیر رشد
- مشکلات عصبی عضلانی
- مسائل ژنتیکی
- اختلالات یادگیری
- اوتیسم
متخصص مغز و اعصاب چه معایناتی انجام میدهد؟
در اولین مراجعه به مطب نورولوژیست، برای انجام نورولوژی معمولا یک معاینه فیزیکی و یک معاینه عصبی انجام می شود که در معاینه عصبی، وضعیت ذهنی فرد و انعکاسهای عصبی او بررسی می شود. پزشک در روشهای معمول از ابزارهای ساده آزمایشی مانند چکش رفلکس و نور استفاده میکند و وضعیت بیمار را در موارد زیر بررسی می کند:
- قدرت تکلم و سخن گفتن
- مهارتهای حرکتی
- حدت بینایی و عضلات خارج چشم
- هماهنگی حرکات بدن
- استحکام و قدرت
- رفلکسها
تفاوت نورولوژیست با جراح مغز و اعصاب چیست؟
هم متخصصین مغز و اعصاب و هم جراحان مغز و اعصاب افرادی را که دارای اختلالات مغزی و عصبی هستند، درمان میکنند. تفاوت جراح مغز و اعصاب با متخصص مغز و اعصاب یا فرق نورولوژیست با جراح مغز و اعصاب این است که جراحان مغز و اعصاب جراحی انجام میدهند، در حالی که متخصصان مغز و اعصاب این کار را نمی کنند و فقط علائم بیمار را ارزیابی کرده و در مورد برنامه درمانی تصمیمگیری میکنند. متخصص مغز و اعصاب تشخیص میدهد که فرد نیاز به جراحی دارد یا خیر که در صورت نیاز او را به جراح مغز و اعصاب ارجاع میدهد.
انواع روش تشخیص بیماری های عصبی
با انجام آزمایش های زیر پزشک متخصص مغز و اعصاب می توانید بیماری های مختلف را تشخیص دهد:
- پونکسیون کمری
- الکترومیوگرافی (EMG)
- تست تنسیلون
- الکتروانسفالوگرام (EEG)
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- سی تی اسکن ct scan brain
بهترین متخصص مغز و اعصاب در کرج
پیدا کردن یک متخصص خبره مهمترین مرحله در درمان بیماریهای مرتبط با سیستم عصبی می باشد که در این زمینه ما توصیه می کنیم با مجموعه مهرگان نو تماس بگیرید تا این مجموعه برای یافتن متخصص به شما کمک نماید. از ابتدا تا انتهای مراحل درمان مجموعه مهرگان نو در کنار شما می باشد.