کلیه ها اندام هایی هستند که در قسمت فوقانی پشت حفره شکمی قرار دارند. کلیه ها که هر کدام تقریباً 12-13 سانتی متر طول، 6-7 سانتی متر عرض و 150 گرم وزن دارند، مانند یک سیستم فیلتر در بدن انسان عمل می کنند. در واقع کلیه ها وظیفه حذف محصولات مضری مانند اوره و کراتین، سموم و مایعات اضافی را از بدن بر عهده دارند که در نتیجه رویدادهای متابولیکی مختلف در بدن آزاد می شوند. علاوه بر این، کلیه ها به لطف هورمون هایی که ترشح می کنند مانند رنین و اریتروپویتین، نقش فعالی در تولید خون و تنظیم فشار خون دارند.
نارسایی کلیه به دلایل مختلف به عنوان نارسایی کلیه تعریف می شود. نارسایی کلیه می تواند به دلایلی مانند عفونت کلیه، آلرژی دارویی، مسمومیت به طور ناگهانی شروع شود و بیماری های سیستمیک مانند کیست کلیه، فشار خون بالا کنترل نشده، دیابت و بیماری بهجت نیز می تواند به مرور زمان باعث نارسایی کلیه شود. نارسایی کلیه که به طور ناگهانی شروع می شود و به سرعت پیشرفت می کند، نارسایی حاد کلیه نامیده می شود، در حالی که نارسایی کلیه که به آهستگی در یک دوره زمانی طولانی ایجاد می شود، نارسایی مزمن کلیه نامیده می شود. در نتیجه ناتوانی کلیه در عملکرد، مواد مضر شروع به تجمع در بدن می کنند. با گذشت زمان، این ممکن است باعث شود تعادل مایعات و الکترولیت بدن بدتر شود و علائمی مانند خستگی و حالت تهوع ایجاد شود. نارسایی کلیه در صورت تشخیص و درمان در مراحل اولیه قابل کنترل است. با این حال، بیمارانی که به نارسایی مزمن کلیه مبتلا می شوند ممکن است به دیالیز و پیوند کلیه نیاز داشته باشند.
دیالیز 24 ساعته در منزل
هنگامی که فرد دچار نارسایی کلیه می شود و فرد تقریبا 85 تا 90 درصد از کلیه های خود را از دست داده و عملکرد کلیه ها بسیار ضعیف شده و GFR کمتر از 15 دارد، دیالیز انجام می شود.
دیالیز یک روش درمانی است که از خواص فیلتر کردن کلیه ها تقلید می کند. مواد زائد مضر انباشته شده در بدن را می توان با روش دیالیز از بدن خارج کرد. امروزه دیالیز را می توان به دو روش همودیالیز و دیالیز صفاقی انجام داد. در روش همودیالیز خون گرفته شده از وریدهای بیمار با کمک سوند فیلتر و با کمک دستگاه دیالیز از مواد مضر تصفیه می شود و سپس خون پاک شده از ورید دیگری به بیمار داده می شود. در دیالیز صفاقی، یک کاتتر (لوله) در حفره صفاقی بیمار، یعنی حفره شکمی قرار می گیرد. سپس محلول مخصوص دیالیز از طریق لوله با کمک سوزن به داخل غشای شکمی تزریق می شود. غشای صفاقی که به نام غشای شکمی نیز شناخته می شود، نیمه تراوا است. این ویژگی غشای صفاقی که دارای سوراخ های زیادی است که مولکول های کوچک از آن عبور می کنند، اجازه می دهد تا مواد مضر خون فیلتر شده و به مایع دیالیز منتقل شوند. دیالیز به دو روش همودیالیز و دیالیز صفاقی انجام می شود که در ادامه به تعریف هر یک می پردازیم.
دیالیز در خانه در چه مواردی انجام می شود؟
- استفراغ
- از دست دادن اشتها
- خستگی و ضعف
- تغییرات در میزان ادرار کردن
- درد قفسه سینه (اگر مایع در اطراف دیواره قلب جمع شود)
- تورم پا و مچ پا
- آسیب حاد کلیه
- آنسفالوپاتی اورمیک
- تنگی نفس (اگر مایع در ریهها جمع شود)
- پریکاردیت
- هیپرکالمی تهدید کننده زندگی
- اسیدوز نسوز
- هایپرولمی (مانند ادم ریوی)
- عدم رشد و سوء تغذیه
- نوروپاتی محیطی
- حالت تهوع
همودیالیز چیست؟
امروزه جامعه ما از افرادی آگاه است که به دلیل نارسایی مزمن کلیه مجبورند با روش درمانی که به آن همودیالیز می گوییم زندگی خود را بگذرانند. همه کم و بیش می دانند که این درمان در مراکزی تقریباً در سراسر دنیا، هفته ای 3 بار و به مدت 4 ساعت، با پاکسازی سموم اورمیک با استفاده از فیلتری که خون از داخل دستگاه عبور می کند، انجام می شود در این درمان، خون با وارد شدن به ورید و عبور مقدار مشخصی خون از صافی پاک می شود. طبیعتا این فرآیند که به صورت مصنوعی انجام می شود مشکلات مهمی را به همراه دارد. اول از همه، این روش به صورت متناوب انجام می شود. از آنجایی که مانند کلیه به طور مداوم کار نمی کند، موادی که ما به آنها سموم اورمیک می گوییم در طول دیالیز تا حدی از خون پاک می شوند و در طول دوره بین دیالیز دوباره افزایش می یابند.
علاوه بر این، همه این سموم را نمی توان در این مدت کوتاه پاک کرد. طبیعتاً بیماران در طول سالیان متمادی اثرات و معایب این کمبود را در درازمدت می بینند. آنها با مشکلاتی مانند کم خونی بیشتر، آسیب عصبی بیشتر، بیماری متابولیک استخوان، کلسیفیکاسیون در عروق و دریچه های قلب، تصلب شرایین و بیماری های قلبی عروقی مواجه هستند. سعی می شود با برخی از داروهای اضافی از این مشکلات جلوگیری شود. علاوه بر این، حداقل در برخی از بیماران، گرفتگی عضلات و افت فشار خون ممکن است در طول این جلسه کوتاه دیالیز رخ دهد و در نتیجه کیفیت زندگی را بدتر کند. مهم ترین مشکل این است که از آنجایی که بیماران ادرار نمی کنند، بین دو درمان دیالیز به نسبت نمک دریافتی مایعات در بدن خود جمع می شوند و وزن اضافه می کنند. این تجمع بیماران را در معرض خطر فشار خون بالا و عواقب آن مانند بزرگ شدن قلب، نارسایی قلبی، فلج مغزی و خونریزی قرار می دهد. این تعادل مایع اغلب نمی تواند در طول جلسات 4 ساعته دیالیز 3 بار در هفته به خوبی حفظ شود. به همین دلیل، امید به زندگی این بیمارانی که 12 ساعت در هفته همودیالیز می شوند، متأسفانه ممکن است چندین برابر کمتر از بیماران پیوند کلیه باشد.
دیالیز صفاقی چیست؟
دیالیز صفاقی رایج ترین درمان بعد از همودیالیز است. این درمان شامل حذف مواد زائد از خون زمانی است که کلیه ها دیگر نمی توانند آن عملکرد را به درستی انجام دهند. این روش خون را به روشی متفاوت از همودیالیز که رایج ترین روش فیلتر کردن خون است، فیلتر می کند.
در طول این درمان، از یک مایع تصفیه کننده استفاده می شود که از طریق کاتتری که در شکم ما، به ویژه در ناحیه صفاق قرار می گیرد، گردش می کند. بنابراین، بافتی که صفاق را می پوشاند به عنوان یک فیلتر عمل می کند و مواد زائد را از خون خارج می کند. پس از مدت زمان معینی، مایع با ضایعات فیلتر شده از شکم خارج شده و دور ریخته می شود.
خطرات دیالیز به روش همودیالیز چیست؟
- میزان پتاسیم بالا در خون
- پریکاردیت (التهاب برون شامه قلب)
- عفونت خون
- ضربان نامنظم قلب
- ایست ناگهانی قلب
- کاهش فشار خون
- کم خونی
- گرفتگی عضلات
- مشکل خواب
- خارش
انواع دیالیز صفاقی
1. دیالیز صفاقی خودکار (APD):
در این روش به بیمار اجازه می دهد در طول روز آزادی کامل داشته باشد، زیرا این روش در شب هنگام خواب، با استفاده از یک ماشین دوچرخه سواری انجام می شود. این سیستم زمان تغییرات را کنترل می کند، محلول مورد استفاده را تخلیه می کند و محلول جدید را به صفاق تزریق می کند. علاوه بر این، دستگاه به گونه ای طراحی شده است که میزان مایع ورودی و خروجی از صفاق را به دقت اندازه گیری کند. ماشین های APD در کشورهایی مانند ایالات متحده و کانادا بسیار رایج هستند، کار با آنها ساده است و می توان از آنها در هر جایی که برق وجود دارد استفاده کرد. این بدان معناست که بیمار می تواند فعالیت های روزانه خود را کاملاً عادی انجام دهد. مهم است که در برنامه دیالیز خانگی، هزینه آخرین نسل دستگاه دوچرخه سواری بخشی از درمان است، زیرا به عنوان اجاره در نظر گرفته می شود.
2. دیالیز صفاقی متحرک مداوم (CAPD):
این روش دیالیز به صورت دستی در منزل انجام می شود. اکثریت قریب به اتفاق بیماران به 4 تغییر در روز، 7 روز در هفته نیاز دارند. هر تغییر معمولاً هر 4 تا 6 ساعت تکرار می شود و تقریباً 30 دقیقه طول می کشد. برنامه درمانی بسیار منعطف است، بنابراین می توان آن را با نیازهای خاص بیمار تطبیق داد.
خطرات عدم انجام دیالیز به روش دیالیز صفاتی چیست؟
- افزایش وزن
- فتق
- تب
- درد شکم
- التهاب صفاق
- ضعف عضلات شکم
- افزایش قند خون
درمان جایگزینی مداوم کلیه (CRRT):
این روش درمانی دیالیز اغلب در بخش های مراقبت ویژه icu و همچنین در شرایطی که در منزل تحت عنوان icu در منزل نگهداری می شود، برای بیمارانی با مشکلات حاد کلیوی کاربردی است و با استفاده از تجهیزات خاص دیالیز، خون فیلتر شده و بعد از آن خون به همراه مایع جایگزین به بدن بیمار برمیگردد، دیالیز CRRT روزانه به مدت 12 الی 24 ساعت انجام می شود. این روش درمانی به نام به عنوان هموفیلتراسیون نیز شناخته میشود
خطرات درمان جایگزینی مداوم کلیه (CRRT) چیست؟
- خون ریزی
- تاخیر در بهبود عملکرد کلیه
- ضعیف شدن استخوان ها
- شوک آلرژیک (آنافیلاکسی)
- عفونت
- هیپوترمی (سرمازدگی)
- کاهش فشار خون
- اختلالات الکترولیتی
انجام دیالیز در منزل کرج
امروزه خدمات درمانی در منزل با پیشرفت علم و تکنولوژی امکان پذیر می باشد. به این صورت که دستگاه ها و تجهزات پزشکی قابلیت حمل و نقل از مرکز پزشکی به منزل را دارند، ازهمین روی موسسه پزشکی مهرگان نو دیالیز در منزل کرج را برای شما فراهم کرده است تا مجبور نباشید برای انجام این روش درمانی به بیمارستان ها مراجعه کنید و به راحتی در خانه خود روش های دیالیز را توسط پزشکان و پرستاران حرفه ای ما به صورت شبانه روزی دریافت کنید.
همانگونه که در پست های دیگر این سایت بیان کرده ایم، امروزه انجام انوع روش های درمانی و همچنین تشخیص بیماری ها در منزل انجام می شود، به این صورت که فرد می تواند در محیط امن و تمیز خونه آزمایش داده و بعد از بررسی های آزمایش توسط پزشک متخصص درمان مناسب آغاز شود. پزشک می توانید داروهای مورد نیاز فرد را تجویز کند و یا از پرستار بخواهد مراقب بیمار باشد. در این صورت دیگر نیاز نیست فرد در ترافیک بماند و یا برای انجام آزمایش و... در صف های طولانی منتظر بماند.
دیالیز در خانه توسط مرکز پزشکی مهرگان نو در تمامی مناطق کرج انجام می شود، تمامی پزشکان این مجموعه متخصصین با تجربه و دلسوزی هستند که در راستای بهبودی شما تلاش می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و اطلاع از تعرفه دیالیز در منزل با ما تماس بگیرید.
هزینه دیالیز در منزل کرج
قیمت دیالیز در منزل کرج به عواملی نظیر وجود پزشک متخصص، مدت زمان دیالیز، استفاده از دستگاه دیالیز خانگی قابل حمل و تعداد جلسات دیالیز وابسته است.
مزایای دیالیز در منزل |
|
عوارض دیالیز در منزل |
|
همچنین بخوانید: