X
02691301307 تلفن تماس
درمان گرما زدگی

گرما زدگی یا آفتاب زدگی در فصل تابستان رخ می دهد، این بیماری وقتی رخ می‌دهد که دمای بدن به بالای 40 درجه‌ی سانتی‌گراد برسد و اولین نشانه‌ی آن غش کردن است و از علائم آن می توان به کج‌خلقی، گیجی، از دست دادن هشیاری و تمرکز، برافروخته شدن پوست، کاهش تعرق و نبض ضعیف یا سریع می باشد که در این مقاله قصد داریم به درمان سریع گرمازدگی پرداخته ایم.

مهرگان نو
مهرگان نو

 گرمازدگی (heat stroke) یا آفتاب‌زدگی، نامی است که به گرم شدن بیش از حد بدن افراد به دلیل مکانیسم‌های تنظیم حرارت ناکافی، معمولاً در نتیجه قرار گرفتن طولانی‌مدت در دمای بالا، فعالیت بدنی طولانی یا شدید، یا مصرف دارو داده می‌شود. گرمازدگی که یکی از شدیدترین و جدی‌ترین انواع آسیب‌های ناشی از گرما است، زمانی رخ می‌دهد که دمای بدن انسان تا 40 درجه سانتی‌گراد یا بیشتر افزایش یابد. گرمازدگی در ماه‌های تابستان شایع‌تر است. گرمازدگی، یعنی هیپرترمی که نیاز به درمان فوری دارد. گرمازدگی درمان نشده می تواند به سرعت باعث آسیب دائمی به مغز، قلب، کلیه ها و بافت ماهیچه ای فرد شود. تأخیر در درمان آسیب را تشدید می کند و خطر عوارض جدی یا مرگ را افزایش می دهد. لازم به ذکر است که خطرناک‌ترین نوع گرمازدگی سکته‌ی گرمایی است که حتی می‌تواند کشنده باشد. 

گرمازدگی به ویژه در ظهر، تحت تأثیر اشعه خورشید رخ می دهد. اگرچه معمولاً در کودکان و نوزادان زمانی که هوا گرم است دیده می شود، اما این خطر در تمام گروه های سنی ادامه دارد. علائم زیادی مانند سردرد شدید، تهوع، سرگیجه و استفراغ، دردهای استخوانی و عضلانی، تپش قلب، خواب آلودگی مداوم، از دست دادن ناگهانی هوشیاری دارد. با سایت موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو همراه باشید تا با درمان گرما زدگی آشنا شوید.

علائم گرمازدگی چیست؟

گرمازدگی یک سندرم کمبود تنظیم حرارت حاد می باشد که با افسردگی سیستم عصبی مرکزی، دمای بدن معمولاً بالاتر از 40 درجه سانتیگراد و ناهنجاری‌های بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی معمولی در محیط‌های گرم مشخص می‌شود. شایع ترین علت گرمازدگی قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید است. گرمازدگی به ویژه در کودکان، سالمندان و جوانانی که در ماه های تابستان زیر نور آفتاب ورزش می کنند مانند سربازان و ورزشکاران دیده می شود. عواملی مانند لباس نامناسب در هوای گرم، قرار گرفتن در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب، رژیم غذایی بیش از حد و چرب، مصرف بیش از حد الکل، مصرف ناکافی مایعات می تواند باعث گرمازدگی شود. این وضعیتی است که در صورت عدم درمان می تواند منجر به مرگ یا مشکلات جدی سلامتی (آسیب عصبی، آسیب اندام) شود. مرگ و میر در برخی از سریال ها به 70 درصد می رسد. برجسته ترین علائمی که در نتیجه گرمازدگی رخ می دهد، می توان موارد زیر را فهرست کرد:

  • حالت تهوع، سرگیجه و استفراغ
  • درد استخوان و عضله
  • تپش قلب
  • حالت خواب ثابت
  • از دست دادن ناگهانی هوشیاری
  • تب بالا (40+)
  • بافت پوست مرطوب و خشک
  • سردرد شدید

درمان گرما زدگی

جدول علائم و راهکارهای مقاله با گرمازدگی

علائم گرمازدگی کاری که باید انجام دهیم
افزایش دمای بدن، گاهی اوقات ممکن است تا ۴۰ درجه هم افزایش پیدا کند. در صورتی که دمای بدن فرد بالاتر از حد استاندارد باشد باید فوراً با اورژانس تماس گرفت.
افزایش ضربان قلب فرد باید حتماً به یک محل خنک‌تر منتقل شود.
کاهش یا از دست دادن سطح هوشیاری و یا سنکوپ کردن فرد حتماً باید به محیطی خنک منتقل شود.
پوست بدن فرد قرمز و خشک شود ( در برخی موارد به علت تعرق بالا پوست بسیار گرم و مرطوب می‌شود.) استفاده از پارچه ی سرد و مرطوب برای کاهش دمای بدن.
تعرق بالا افزایش مصرف آب و مایعات خنک برای جبران کم آبی.
بروز حالت تهوع و استفراغ در این‌گونه موارد باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
غش کردن، سردرد و یا سرگیجه استراحت فرد در یک محیط خنک
پوست خشکی که دیگر عرق نمی‌کند. دراین حالت فرد دچار آنهیدروزیس ( ناتوانی در تولید عرق) شده و باید به پزشک مراجعه کند.

برخی از علائم گرمازده شدن می تواند با علائم آفتاب سوختگی یکی باشند. گاهی هر دو این حالات یعنی گرمازدگی و آفتاب سوختگی باهم اتفاق می افتند.

چه چیزی باعث گرمازدگی می شود؟

هایپرترمی معمولاً پس از قرار گرفتن در یک محیط گرم یا شرکت در فعالیت های شدید رخ می دهد، در مورد گرمازدگی که به آن گرگرفتگی نیز می گویند، قرار گرفتن در محیط گرم باعث افزایش دمای بدن می شود. این نوع گرمازدگی معمولاً پس از قرار گرفتن فرد در معرض هوای گرم و مرطوب به خصوص برای مدت طولانی اتفاق می افتد. این وضعیت در بسیاری از موارد در افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های مزمن مشاهده می شود.

گرگرفتگی ناشی از ورزش به دلیل افزایش دمای بدن ناشی از فعالیت بدنی شدید در هوای گرم ایجاد می شود. هر فردی که در هوای گرم ورزش می کند یا کار می کند می تواند تحت تأثیر این نوع گرمازدگی شدید قرار گیرد. این امر به ویژه در افرادی که به دمای بالا عادت ندارند رایج است. کم آبی بدن به دلیل ننوشیدن آب کافی برای جبران مایعات از دست رفته در اثر تعریق در اثر گرما یا فعالیت، پوشیدن لباس های بیش از حد و ضخیم که مانع از خنک شدن بدن با تبخیر آسان عرق می شود، یا نوشیدن الکل کافی که می تواند بر توانایی فرد در تنظیم بدن تأثیر بگذارد.

درمان گرما زدگی در خانه

علائم گرمازدگی چیست؟

علامت شایع گرمازدگی، همانگونه که ذکر شد درجه حرارت بالاتر از 40 درجه بدن می باشد. اما غش کردن می تواند اولین نشانه مهم در هنگام رخداد گرمازدگی باشد. علائم دیگر آن می تواند موارد زیر باشد:

  • تهوع و استفراغ
  • ضربان قلب سریع که ممکن است قوی یا ضعیف باشد
  • تنفس سریع و کم عمق
  • تغییرات رفتاری مانند گیجی
  • تشنج
  • بیهوشی و عدم هوشیاری
  • سردرد تپنده
  • سرگیجه و سبکی سر
  • عدم تعریق علی رغم گرما
  • پوست قرمز، گرم و خشک
  • ضعف یا گرفتگی عضلات

درمان خانگی گرمازدگی چیست؟

قبل از هر چیز، مهم است که به یاد داشته باشید که آفتاب زدگی یک مشکل جدی است که نیاز به کنترل پزشکی دارد و مداخله زودهنگام می تواند زندگی را نجات دهد. تا زمانی که به پزشک مراجعه نکنید، دوش گرفتن با آب سرد، کاهش دمای بدن و مصرف مایعات فراوان می تواند فرد را آرام کند. علاوه بر این، غذاهای زیر اثرات آفتاب‌زدگی را نیز کاهش می‌دهند. اما همانطور که گفتیم، اینها تسکین موقتی را فراهم می کند. در صورت آفتاب‌زدگی، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.

برای درمان گرمازدگی چه بخوریم؟

  • آب پیاز

برای کاهش دمای بدن می توانید از آب پیاز استفاده کنید. پیاز را له کنید تا آب آن گرفته شود و با این آب پیشانی، پشت گردن، بند انگشتان و پشت گوش ها را پاک کنید.

درمان گرما زدگی با آب پیاز

  • سرکه سیب

سرکه سیب را می توان برای کاهش اثرات آفتاب زدگی استفاده کرد، زیرا الکترولیت های از دست رفته در پوست در اثر نور خورشید را جبران می کند. می توانید سعی کنید یک قاشق چای خوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و این مخلوط را مصرف کنید.

درمان گرما زدگی با سرکه سیب

  • گشنیز

یکی دیگر از راه حل های آرامش بخش گشنیز است که بدن را آرام می کند و حالت تهوع و استفراغ را متوقف می کند. برای این کار کافی است گشنیز را له کنید و آب آن را بگیرید و یک پیمانه شکر به آن اضافه کنید و پس از مخلوط شدن مصرف کنید.

درمان گرما زدگی با گشنیز

  • روغن های گیاهی

همچنین می توانید از روغن های گیاهی برای کاهش گرمای اضافی بدن بهره مند شوید. چند قطره روغن نعناع، ​​چند قطره روغن اسطوخودوس و دو قاشق غذاخوری روغن زیتون را با هم مخلوط کنید. سپس این مخلوط را به پشت گردن، مچ دست و مچ پا بمالید و مالش دهید.

  • چای بابونه

برای درمان ضربه کولر گازی در خانه می توانید از دمنوش های گیاهی کمک بگیرید. چای بابونه در این دوران به شما کمک می کند. چای بابونه، که خلط را از بین می برد و سرفه را کاهش می دهد، با کاهش اثرات تهویه مطبوع بر بدن شما بهبود می یابد. می توانید روزی 2 فنجان چای بابونه تازه بنوشید.

  • چای سبز

برایجلوگیری از حملات تهویه مطبوع، گلودرد و تشنج می توانید چای سبز موثر با آنتی اکسیدان بنوشید. می توانید چای سبز را با طعم های مختلف شیرین کنید. با اضافه کردن لیمو، میخک و دارچین، سرفه و بلغم نیز برطرف می شود. با جلوگیری از انقباض بدن، به غلبه بر روند بیماری به آرامی کمک می کند.

  • چای نعنا

یکی از عوارض شوک تهویه مطبوع احتقان بینی و تنفسی است. می توانید این اثر را با چای نعنا از بین ببرید. چای نعناع فلفلی دستگاه تنفسی را آرام می کند و به بهبود ریه ها کمک می کند.
در تابستان و زمستان می توانید چای نعنا بنوشید تا از شر ضربه های کولر خلاص شوید. فواید چای نعناع، ​​7 خاصیت دارویی برای بیماری ها

  • چای آویشن

چای آویشن چایی است که مجاری تنفسی را آرام می کند و مجرای گلو را نرم می کند. مصرف آن به ویژه در مواقعی که سرفه مکرر رخ می دهد توصیه می شود. بدن درد و سرفه خلط ناشی از ضربه کولر؛ با چای آویشن بهبود می یابد.

درمان گرما زدگی با چی آویشن

  • چای رازیانه

به لطف چای رازیانه که به بدن شما انرژی می دهد و گلو را آرام می کند، می توانید ظرف چند روز از شر کولر خلاص شوید. دمنوش رازیانه تازه را می توانید دو بار در روز صبح و عصر بنوشید. این چای شما را از سردرد، گلودرد و آنفولانزا نجات می دهد.

  • دوش گرفتن با آب سرد

اولین روشی که می توان در صورت آفتاب زدگی انجام داد، دوش گرفتن با آب سرد است. آب سرد برای کاهش تب بالا و همچنین متعادل کردن میزان مایعات از دست رفته بدن بسیار موثر است. می توانید این روش را که اغلب توسط متخصصان توصیه می شود، قبل از کنترل پزشک اعمال کنید.

  • ماست

شرایطی مانند سردرد یا سرگیجه از اولین علائمی هستند که در صورت سکته خورشیدی رخ می دهند. اگر در زمان آفتاب زدگی بگویید چه چیزی برای سردرد مفید است، می توانید با مصرف ماست در مدت زمان کوتاهی سردرد را تسکین دهید. مصرف ماست چه به صورت مستقیم و چه به صورت دوغ از افزایش فشار خون جلوگیری می کند و در کاهش دمای بدن نیز بسیار موثر است.

درمان گارما زدگی با آویشن

گرمازدگی چقدر طول می کشد؟

اگر گرما زدگی شدید باشد، بهبودی اولیه تقریبا ۱-۲ روز در بیمارستان طول می کشد اما اگر اندامی آسیب دیده باشد دوره ی درمان طولانی تر خواهد شد. کارشناسان معتقدند که رفع گرمازدگی کامل و تاثیر آن بر اندام های داخلی ممکن است ۲ ماه تا یک سال طول بکشد! از این روی لازم است تا به سرعت برای درمان گرمازدگی اقدام کنید.

ویزیت پزشک در منزل کرج



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید