تست شنواییسنجی یا ادیومتری (Audiometry) آزمایشهایی هستند که برای تعیین درجه و شدت کاهش شنوایی احتمالی و برنامهریزی دستگاهی که باید بر اساس آن استفاده شود، انجام میشود تا میزان صدایی را که شخص می تواند بشنود ارزیابی کند. انواع مختلفی از تست ها وجود دارد که اساسا پاسخی به این سوال است که چگونه برای بسیاری از بیماران تست شنوایی انجام دهیم. ضرورت انجام تست شنوایی توسط بیمار ابتدا توسط پزشک گوش و حلق و بینی مشخص می شود. به لطف این آزمایش ها، کم شنوایی در گوش و میزان این کاهش اندازه گیری می شود. در طول آزمایش، صداهای داده شده در محدوده فرکانس های مختلف در یک اتاق عایق صدا همراه با استخوان و هدایت هوا با استفاده از یک گوشی شخصی ارزیابی می شود. تست های شنوایی سنجی در آزمایش کم شنوایی در گوش دارای ضروریت زیادی است. این تست نوع و میزان کم شنوایی، اختلالات تعادل و دیگر موارد مربوط به عملکرد گوش میانی و داخلی را بررسی میکند. شنواییسنجی و سایر تستهای سیستم شنوایی و تعادل، توسط شنواییشناس (ادیولوژیست) انجام می شود. با سایت موسسه پرشکی مهرگان نو همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد تست شنوایی در منزل بدست آورید.
تست شنواییسنجی چیست؟
در ابتدا لازم است بدانید که امواج صوتی اعصاب گوش داخلی را تحریک شده و صدا در طول مسیرهای عصبی به مغز برسد، شنوایی اتفاق می افتد و این امواج صوتی از طریق استخوانهای گوش میانی مجرای گوش و پرده گوش به گوش داخلی می رودف همینطور میتوانند از استخوانهای اطراف و پشت گوش عبور کنند. هنگامی که از طریق تست شنوایی سنجی پزشک متخصص میزان شنیدن صدا های را توسط فرد شناسایی می کند.این صداها با توجه به سرعت ارتعاش امواج صوتی و همچنین بلندی متفاوت می باشد، مهم است بدانید که محدوده طبیعی شنوایی انسان حدود 20 تا 20000 هرتز می باشد. برخی از حیوانات میتوانند تا 50000 هرتز را بشنوند. گفتار انسان از نظر محدوده فرکانسی معمولا 500 تا 3000 هرتز می باشد.
شدت صدا بر حسب دسیبل (dB) اندازه گیری میشود که به شرح زیر است:
- نجوا حدود 20 دسیبل است.
- موسیقی با صدای بلند (بعضی کنسرتها) حدود 80 تا 120 دسیبل است.
- موتور جت حدود 140 تا 180 دسیبل است.
صداهای بیشتر از 85 دسیبل بعد از چند ساعت، ممکن است که باعث کاهش شنوایی شوند. صداهای بلندتر میتواند باعث درد فوری شود و کاهش شنوایی در مدت زمان بسیار کوتاهی را برای فرد بوجود بیاورند.
فرکانس صدا بر حسب سیکل در ثانیه (cps) یا هرتز (Hz) اندازهگیری میشود که در متن زیر ذکر شده است:
- فرکانسهای پایین حدود 50 تا 60 هرتز هستند.
- صداهای تیز، فرکانسهای بالا حدود 10000 هرتز یا بالاتر است.
چه زمانی به مرکز شنوایی سنجی مراجعه کنیم؟
در صورتی که هر یک از علائم زیر را داشتید، نیاز است تا وضعیت سلامت گوش و شنوایی شما سنجیده شود.
- وزوز گوش(tinnitus)
- احساس فشار در گوش
- مشکل کم شنوایی
شنوایی سنجی تون خالص: این یک تست شنوایی سنجی است که اغلب ترجیح داده می شود. پس از آماده شدن بیمار برای آزمایش، شدت شنوایی فرکانس های مختلف (صداهای نازک و عمیق) در هر دو گوش و به عبارتی آستانه شنوایی مشخص می شود. در ادیومتری تون خالص که رایج ترین تستی است که بیماران به دنبال پاسخ به این سوال که چگونه تست شنوایی انجام دهند، سطح صدا در کابین با کمک هدفون اندازه گیری می شود. بیمار به محض شنیدن صدا، دکمه ای را که در دست دارد فشار می دهد. در طول اندازه گیری از هر دو هوا و هدایت استخوان استفاده می شود. اندازه گیری راه هوایی اندازه گیری مسیرهای شنوایی است که از گوش شروع می شود و به مغز می رسد. اندازه گیری هدایت استخوان بر اساس گوش داخلی است.
به لطف شنوایی سنجی تون خالص، می توان فهمید که کم شنوایی در کدام قسمت از گوش رخ می دهد. یک نوع از دست دادن احتمالی در مسیرهای شنوایی راه هوایی، نوعی از دست دادن حسی عصبی در هر دو مسیر هدایت هوا و استخوان نامیده می شود، از دست دادن راه هوایی بیش از حد است، اما کاهش شنوایی تجربه شده در هر دو نوع هدایت، نوع مختلط نامیده می شود. از دست دادن هدایت در شنوایی سنجی تون خالص نکاتی وجود دارد که به تعیین میزان کم شنوایی کمک می کند.
می توانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل استفاده کنید.
نتایج شنوایی سنجی به چند دسته تقسیم میشود که به شرح زیر میباشد:
- خفیف : بین ۲۵ تا ۴۰ دسی بل
- متوسط: بین ۴۱ تا ۶۵ دسی بل
- شدید: بین ۶۶ تا ۹۰ دسی بل
- عمیق: بالای ۹۰ دسی بل
چرا تست شنوایی انجام می شود؟
تست های شنوایی آزمایش هایی هستند که برای تعیین درجه و شدت کاهش شنوایی احتمالی، اندازه گیری حساسیت صداهایی که می شنوند و استفاده از سمعکی که باید بر اساس آن استفاده شود، تقریباً 20 تا 30 دقیقه طول می کشد.
آیا شنواییسنجی عوارض دارد؟
تست شنواییسنجی غیرتهاجمی (noninvasive) بوده و هیچگونه خطری ندارد.
آمادگی تست شنواییسنجی
تست شنواییسنجی به آمادگی خاصی نیاز ندارد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که به کلینیک شنواییسنجی مراجعه کنید و تست را انجام دهید.
در تست شنوایی چه اتفاقی می افتد؟
تست شنوایی شامل مجموعه ای از معاینات مختلف است که مشخص می کند آیا و تا چه حد فرد از کم شنوایی رنج می برد. قبل از انجام تست شنوایی، متخصص شنوایی ابتدا ارزیابی را با پرسیدن چند سوال در مورد شنوایی شما آغاز می کند. این سوالات عبارتند از؛ کم شنوایی خود را چگونه تجربه کردید؟ آیا در معرض سر و صدا یا رویدادهای دیگر قرار گرفته اید؟آیا کسی در خانواده شما از کم شنوایی رنج می برد؟
معاینه اولیه در آزمون شنوایی
متخصص گوش و حلق و بینی با معاینه گوش های شما با دستگاه خاصی به نام اتوسکوپ شروع به تجزیه و تحلیل می کند. با این معاینه، متخصص شنوایی می تواند متوجه شود که آیا در مجرای گوش یا پرده گوش مشکلی وجود دارد یا خیر.
پس از این معاینه شنوایی مورد آزمایش قرار می گیرد. این معاینه در یک اتاق ساکت یا خصوصی عایق صدا و بدون صدای پس زمینه انجام می شود.
تست های شنوایی آزمایش هایی هستند که توسط شنوایی سنجی انجام می شود تا میزان صدایی را که فرد می تواند بشنود، تجزیه و تحلیل کند. پزشک گوش و حلق و بینی تصمیم می گیرد که آیا بیمار به آزمایش شنوایی نیاز دارد یا خیر. تست های شنوایی سنجی در آزمایش کم شنوایی در گوش اهمیت زیادی دارند.
درمان کم شنوایی
از دست دادن شنوایی می توانید برای فرد مشکلا زیادی بوجود بیاورد که از جمله آن ها مشکلات فیزیکی و اجتماعی است. در حالت کلی اتفاق تلخی برای فرد می باشد. برای هر فردی که با مشکل کم شنوایی و... مواجه می شود این سوال پیش می آید که آیا قابل درمان و بازگشت هست یا خیر. از انواع این روش ها میتوان موارد زیر را فهرست کرد:
- برجستگی استخوان کانال گوش
- اتواسکلروزیس یا رشد غیر طبیعی استخوان اطراف استخوانچه رکابی در گوش میانی
- گسستگی زنجیره استخوانی یا جدایی غیرطبیعی استخوانچههای گوش میانی (رکابی، چکشی و سندانی)
- سمعکهای معمول
- درمان کم شنوایی حسی – عصبی (Sensorineural hearing loss (SNHL))
- ایمپلنت حلزون
- بازگشت کم شنوایی انتقالی
- رفع انسداد
- تنگی کانال گوش
- ایمپلنتهای گوش میانی
- بازگرداندن کم شنوایی مختلط
- درمان خانگی کم شنوایی
همچنین بخوانید:
افت شنوایی و سنگین شدن گوش در سالمندان
مراحل تست شنوایی سنجی در منزل
- شکایت فرد
- زمانی که فرد دارای مشکل شنوایی می باشد
- تعیین نیازهای شنوايی فرد
- معاینه ی اتوسکوپی
- پاک کردن جرم گوش
- بررسی وضعیت شنوایی با استفاده از آزمایش مناسب
- نتایج آزمایش و مفهوم افت شنوایی توضیح داده می شود.
- درباره ی گزینه های بازتوانی، مانند مزایا و محدودیت های سمعک اطلاعات کافی داده می شود.
- برنامه ي ارائه سمعک و جلسات متعاقب، همچون موارد مربوط به تربیت ارتباطی و جلسات گروهی در ویزیت های بعدی انجام می شود.
- نوع سمعک و ویژگی های عملکردی آن برای بیمار توضیح داده می شود.
- در صورت نیاز، قالب اولیه ي گوش گرفته می شود.
- در صورت نیاز، گزارش کتبی برای خانواده بیمار فراهم می شود.