مینیسک (منیسک) به عنوان یک بیماری در بین مردم شناخته می شود، اما در واقع به ساختار مهمی اشاره دارد که از غضروف های ناحیه زانو محافظت می کند. این ساختار باعث سهولت حرکت در زانوها می شود که یکی از شلوغ ترین مفاصل بدن است. منیسک که به عنوان لولای بین استخوان ساق پا و ران عمل می کند، از دو قسمت به شکل O و C تشکیل شده است. هر زانو دارای یک مجموعه از این قطعات است. ساختار O شکل بیرونی و ساختار C شکل مینیسک داخلی نامیده می شود. مینیسک که سطح تماس استخوان های ساق پا و ران را با یکدیگر افزایش می دهد باعث می شود وزن بدن بر روی استخوان ها در قسمت های مختلف توزیع شود. علاوه بر این، جذب نیروی ضربه ای که در اثر ضربه ناگهانی در ناحیه زانو ایجاد می شود و پخش شدن مایع داخل زانو به غضروف های مفصلی از جمله اختلالات ناشی از مینیسک می باشد. با سایت مهرگان نو همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد علت و درمان مینیسک زانو بدست آورید.
مینیسک زانو چیست؟
منیسک یکی از شایع ترین آسیب های مفصلی است. پارگی مینیسک در جوانان معمولا در تصادفات ورزشی اتفاق می افتد. این پارگیهای درماننشده میتوانند بر روی حرفه ورزشکاران تأثیر منفی بگذارند. در افراد مسن منیسک هایی که به دلیل ساییدگی بدن ایجاد می شوند با روش های مختلفی قابل درمان هستند. هنگام تشخیص منیسک، معاینه، MRI یا آرتروسکوپی تشخیصی مورد استفاده قرار می گیرد.
اجزای مفصل زانو
مفصل زانو از سه قسمت تشکیل شده است:
- استخوان ران
- استخوان ساق
- پاتلا (patella) یا کاسه زانو
لازم به ذکر است که بین استخوان ها لایه ای از غضروف قرار گرفته شده است و سبب می شود استخوان ها روی یکدیگر حرکت کرده و بچرخند، در زانو دو مینیسک وجود دارد که به شرح زیر است:
- مینیسک میانی که در قسمت داخلی زانو قرار گرفته است
- مینیسک جانبی که در قسمت بیرونی زانو قرار گرفته است.
مینیسک از غضروف سخت ساخته شده و ضخامت آن متناسب با استخوانیست که روی آن قرار دارد.
پارگی منیسک چیست؟
پارگی مینیسک نامی است که به شایع ترین نوع آسیب دردناک و ناتوان کننده غضروف در زانو داده می شود. انسان ها دو تکه غضروف C شکل در زانوهای خود دارند که به عنوان یک بالشتک بین استخوان ساق پا و ران عمل می کنند. به این مینیسک می گویند.
از استخوان های متحرک دائمی در برابر سایش محافظت می کند. با این حال، پارگی مینیسک وضعیتی است که می تواند با خم شدن زانو رخ دهد. در برخی موارد، یک تکه غضروف فرسوده می شکند و بین مفاصل زانو گیر می کند و زانو را قفل می کند و از حرکت جلوگیری می کند در مواردی که نمی توانید به مراکز پزشکی مراجعه کنید، می توانید از خدمات پزشکی و پرستاری موسسه ما بهره مند شوید.
همچنین بخوانید: ویزیت پزشک در منزل
علائم مینیسک چیست؟
درد و تورم اولین علائم پارگی مینیسک است. سختی باز و بسته شدن سریال از جمله ویژگی های بارز آن است. در این مورد می توان فهمید که مینیسک از حرکت مفاصل جلوگیری می کند. صدا در هنگام حرکت مفاصل و سوزش ناگهانی درد نیز از جمله علائم منیسک است. از دیگر علائم آن می شود موارد زیر را فهرست کرد:
- درد در زانو
- تورم در زانوها ایجاد می شود
- سفتی در زانو احساس می شود
- زانوها قفل می شوند
- تحرک محدود شده است
- مشکل در ایستادن و نشستن
- بالا و پایین رفتن از پله ها مشکل دارد
- مفاصل صدا ایجاد می کنند
- زانوها را نمی توان به طور کامل خم یا صاف کرد
- مایع در زانو جمع می شود
- احساس ترشح در زانو وجود دارد
چه چیزی باعث پارگی مینیسک می شود؟
پارگی منیسک به خصوص در ورزش هایی که ممکن است شامل تماس فیزیکی، ضربه زدن شدید و دوی سرعت باشد، مانند فوتبال، و همچنین در ورزش های مداخله ای مانند والیبال و بسکتبال، شایع است. پارگی مینیسک زمانی رخ می دهد که فرد هنگام دویدن به طور ناگهانی جهت خود را تغییر دهد. در بسیاری از موارد، همزمان با سایر انواع آسیب زانو مانند آسیب رباط صلیبی قدامی رخ می دهد.
پارگی مینیسک عارضهای است که بهویژه در افراد مسن، بهویژه در ورزشکاران مسن، به دلیل ضعیف شدن و تحلیل رفتن مینیسک با افزایش سن و همچنین ورزشهای فعال، دیده میشود. پارگی مینیسک در بیش از 40 درصد افراد بالای 65 سال دیده می شود.
چگونه از پارگی مینیسک جلوگیری کنیم؟
از جمله این اقدامات، اول از همه، قوی و بادوام نگه داشتن عضلات ران با ورزش منظم است. قبل از شروع تمرینات سنگین، حرکات گرم کردن باید انجام شود. در طول فرآیند ورزش، فرد باید زمانی را برای استراحت بدن در بین حرکات اختصاص دهد. ماهیچه های خسته و با واکنش کند می توانند خطر آسیب دیدگی را افزایش دهند. کفش پوشیده شده باید حمایت کافی را داشته باشد و باید با تناسب مناسب استفاده شود. انعطاف پذیری باید حفظ شود، حرکات قانع کننده باید در حد مجاز باقی بماند. در طول فرآیند تمرین، هرگز نباید شدت تمرین را به طور ناگهانی افزایش داد، شدت تمرین را باید به آرامی افزایش و کاهش داد.
درمان پارگی مینیسک زانو
برای درمان پارگی مینیسک علائمی از جمله نوع، محل و اندازه آن حائز اهمیت است. لازم است در نظر بگیرید وقتی به زانو آسیبی وارد می شود، تا مدتی باید از فعالیت های پزشکی دوری کنید لذا ممکن است انجام فعالیت های بدنی زانو دردرا تشدید کند. برای کم کردن فشار بروی زانو می شود از عصا برای راه رفتن استفاده کرد همچنین باید از هر حرکتی که موجب به چرخش یا پیچیدگی زانو می شود خودداری کرد.
از آنجایی که یخ می تواند تورم و درد را کاهش دهد، با دستور پزشک می شود به روی قسمتی که دچار آسیب شده، استفاده کرد، به این صورت که در مدت زمان 15 دقیقه یخ را به روی موضع قرار دهید(زانو را بالاتر یا همسطح بدن قرار دهید)
از بهترین روش های درمانی مینیسک فیزیوتراپی می باشد. زیرا فیزیوتراپی سبب تقویت عضلات پاها و همچنین اطراف زانو می شود، در نهایت برای بهبودی و تثبیت مفصل زانو گزینه ی مناسبی به شمار می رود.
چنانچه فیزیوتراپی هم در درمان موثر نبود، پزشک شما جراحی را توصیه می کند. در کودکان و هم چنان جوانان ترمیم پارگی مینیسک با جراحی ممکن است، روش آرتروسکوپی شایع ترین روش جراحی مینیسک می باشد که در این روش پزشک متخصص برشی کوچک در نزدیکی زانو ایجاد میشود و آرتروسکوپ از طریق آن وارد زانو شده و عمل جراحی بسته انجام می شود.
پیشگیری پارگی مینیسک زانو
- گرم کردن و انجام حرکت های کششی قبل از شروع فعالیت
- حفظ تناسب اندام در ناحیه ران، زانو و پا و افزایش قابلیت انعطاف و تحمل بدن
- یادگیری و استفاده از تکنیک های صحیح برای پریدن و چرخش هنگام انجام فعالیت های ورزشی