برای همه ی ما پیش آمده است که بعد از دچار شدن به بیماری و مراجعه به پزشک، سرم را تجویز کرده است که ناگفته نماند در روند درمان تاثیر مثبتی دارد، سرم ها در انواع مختلفی تولید می شوند که هر کدام از آن ها کاربردهای مختلفی داشته که پزشک با توجه به بیماری شما آن ها را تجویز می کنند لذا سرم ها دارای ترکیبات متفاوتی هستند و برای هدف های مشخص مورد استفاده قرار می گیرند، از انواع پر مصرف آنها می شود به سرم قندی نمکی اشاره کرد. لازم به ذکر است که استفاده از این شیوه درمانی سرم تراپی نیازی به مراجعه حضوری ندارد و افراد می توانند تحت نظر کادر مجرب، تزریق انواع سرم در منزل را انجام دهند. در این مقاله از سایت موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو قصد داریم به موضوع سرم قندی نمکی چیست و چه کاربردی دارد؟ بپردازیم. با ما همراه باشید.
سرم قندی نمکی چیست؟
یکی از سرم هایی که بین مردم شناخته هستند و مورد استفاده قرار می گیرند، سرم قندی نمکی می باشد، این سرم ها دارای یک ترکیب از دسکتروز به علاوه سدیم هستند. در حالت دیگ ی توان گفت که سرم قندی نمکی ترکیبی از سرم نمکی و سرم قندی می باشد. در این سرم سی درصد سرم نمکی و شصت درصد سرم قندی ترکیب شده است.
انواع سرم های تزریقی قندی نمکی:
اولین گروه سرم های ۱/۳_۲/۳ هستند. که دارای ۱/۳ نمک و ۲/۳ قند است.
دومین گروه از انواع سرم قندی نمکی که دارای غلظت بیشتر می باشد سرم d/s نام دارند.
در نظر داشته باشید که سرم قندی نمکی باید توسط پرستار و کادر ماهر تزریق شود، این سرم شبیه نمکی ساده می باشد البته همانطور که از نامش پیداست دارای کمی قند می باشد
این سرم برای افرادی که دچار هیپوگلیسمی هستند گزینه مناسبی است و همچنین برای کودکان کاربرد فراوانی دارد و این افراد می توانند از سرم قندی نمکی انتظر بهبودی را داشته باشند.
بعضی از افراد وجود دارند که بدون تجویز پزشک و یا مشورت با کادر درمانی شروع به استفاده از سرم قندی نمکی میکنند که این می تواند عوارض هایی را برای فرد رقم بزند، نکته ی دیگری که نیاز به یاد آوری است این موضوع می باشد که افرادی که دارای دیابت هستند و یا از کورتون استفاده می کنند نباید از دکستروز سالین پنج درصد استفاده کنند. اگر شما قصد تزریق سرم در منزل را دارید به لیست دقت کنید:
در چه مواردی از سرم قندی نمکی استفاده می شود؟ (کاربرد های ذکر شده بسته به نوع سرم متفاوت می باشد)
- تأمین آب از دست رفته
- کمک به درمان نارسایی کلیوی، کبدی و قلبی
- درمان افراد دارای استعداد مبتلا شدن به هایپرناترمی
- تأمین کالری و انرژی
- کاهش و درمان انواع مسمومیت ها
- درمان بیماری گاستروآنتریت
- تأمین الکترولیت بدن
همچنین بخوانید: آشنایی با انواع سرم
عوارض جانبی احتمالی سرم قندی چیست؟
سرم قندی ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند از جمله:
- ضربان قلب غیر طبیعی
- فشار خون پایین
- خستگی
- ضعف
- گرفتگی عضلات
- یبوست
اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارید، فورا به پزشک اطلاع دهید.
سرم قندی چیست؟
از دیگر انواع سرم که در تزریق سرم در منزل کاربردی هستند، سرم قندی می باشد که به دلیل کاربرد های بسیاری که دارد، مورد توجه افراد مختلف قرار می گیرد که باید توسط پرستار تزریق شود، این سرم ها از نوع غلظت به سه دسته کلی تقسیم می شوند که بیشتر در مورد آنها برای شما توضیح می دهیم.
برای تامین کردن انرژی بدن، استفاده از سرم های قندی گزینه ی مناسبی است، برای کسانی که دچار هایپوگلیسمی شده اند می توان از تزریق سرم دکستروز پنجاه درصد استفاده کرد که یه دسته از شرم های قندی می باشد. سرم های قندی کاربردهای مختلفی دارند که با توجه به وضعیت و بیماری فرد تجویز می شود، یک دسته از سرم قندی شامل میزان متفاوتی از قند دکستروز می باشد.
انواع سرم قندی بیشتر به رنگ های آبی با ترکیب پنج درصد و قهوه ای رنگ با ترکیب ده درصد می باشد. البته که ترکیبات بیست درصد و پنجاه درصد نیز وجود دارند. امکان تزریق این سرم ها در خدمات تزریق انواع سرم در منزل برای شما در دسترس می باشد.
-
سرم دکستروز ۵% با رنگ آبی
برای تامین انرژی بیمار استفاده از سرم دکستروز ۵% گزینه ی بسیار مناسبی می باشد و همینطور برای افرادی که برای افرادی که دچار تب شده اند نیز مورد استفاد قرار می گیرد، از دیگر کاربردهای آن می توان به این موضوع اشاره کرد افرادی که جراحی شدید کرده اند نیز می توانند از مزیت های آن بهره مند شوند.
- سرم دکستروز ۱۰% با رنگ قهوه ای
در متن بالا گفتیم که برای پایین آوردن تب می شود از نوع 5% استفاده می شود اما به طبع استفاده از سرم قندی 10% برای افرادی که تب کرده اند گزینه ی مناسب تری می باشد. از دیگر ویژگی های این سرم می شود به بهبود زخم ها اشاره کرد و همینطور افرادی که دچار کاهش زیاد قند خون شده اند. باید از این سرم استفاده کنند.
-
سرم دکستروز ۲۰%
سرم های 20% گزینه ی مناسبی برای رسانئن غذا به بیمار از طریق ورید می باشد و همچنین برای کاهش علائم هایپوگلیسمی گزینه ی بسیار مناسبی است.
-
سرم دکستروز ۵۰%
تزریق سرم دکستروز پنجاه درصد برای کسانی که دچار هایپوگلیسمی شده اند. گزینه بسیار کاربردی و مناسبی است و از این سرم برای تامین انرژی افراد استفاده می شود.
سرم نمکی چیست؟
از دیگر انواع سرم های شناخته شده بین عموم مردم، سرم نمکی است که نام دیگر آن سالین است، از این سرم برای کنترل و همچنین افزایش فشار خون استفاده می شود و از دیگر کاربردهای آن می شود به تامین آب از دست رفته اشاره کرد.
برای کنترل میزان فشار خون از سرم نرمال سالین استفاده می شود که پر استفاده ترین نوع سرم نمکی می باشد.
سرم نمکی ای که میزان ترکیبات سدیم در آن کم باشد و جهت تأمین مایعات از دسته رفته استفاده می شود و همچنین سرم نمکی دارای ترکیبات سدیم بیشتر برای افزایش میزان سدیم موجود در خون مورد استفاده قرار می گیرد.
از دیگر انواع سرم نمکی، رینگر لاکتات می باشد که دارای ترکیبات پتاسیم، بیکربنات و کلسیم است. علاوه بر رینگر لاکتات، هاف سالین سدیم کلراید و رینگر زرد نیز جزو گروه سرم های نمکی است.
انواع سرم نمکی به دو دسته تقسیم می شوند. اولین گروه قابل تقسیم هستند. و دومین گروه از این سرم ها غیر قابل تزریق هستند. که با توجه به کاربردی که دارند مورد استفاده قرار می گیرند در ادامه به هر یک از این سرم ها می پردازیم.
آیا میدانید سرم رینگر چیست؟
سرم های نمکی قابل تزریق
- برای شستشو زخم ها در روند پانسمان در منزل کاربردی هستند
- تخلیه مواد موجود در داخل روده برای جراحی
- اگر فردی دچار کمبود مایعات بدن شده باشد. می تواند از این سرم استفاده کند. تا مایعات مورد نیاز بدن را دوباره بدست آورند
- اگر کسی دچار افت فشار خون شده باشد. با استفاده از این نوع از سرم نمکی می تواند افت فشار را جبران کند. (البته باید توجه کرد که فرد دچار بیماری فشار خون نباشد)
سرم های نمکی غیر قابل تزریق
- رینگر لاکتات
- رینگر رنگ زرد
- هاف سالین سدیم کلراید
- نمکی ساده (نرمال سالین)
کاربردهای سرم های نمکی چیست؟
- برای شستشو دادن و پاک کردن دستگاه ساکشن مورد استفاده قرار می گیرد.
- شستشو دادن دستگاه دیالیز
سایر خدمات موسسه پرستاری مهرگان نو