X

علت و درمان قطعی آب آوردن ریه در سالمندان

09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
آب آوردن ریه در سالمندان

آب آوردن ریه به معنای تجمع مایع در خارج از ریه در ناحیه ای به نام فضای جنب داخل قفسه سینه را پلورال افیوژن یا مایع جنب می گویند. مایع جنب با فشاری که به ریه وارد می کند کار ریه را مسدود می کند و باعث ایجاد ناراحتی می شود. نام دیگر تجمع مایع در ریه ادم ریوی است. ادم ریوی تجمع مایع در کیسه های ریه به نام آلوئولار است که تهویه ریه را فراهم می کند. این اختلال که به عنوان تجمع مایع در پلورا تعریف می شود، که معمولاً به آن مایع در ریه می گویند، با ادامه مطلب همراه باشید.

مهرگان نو
مهرگان نو

ریه یکی از اعضای بدن می باشد که از عضله و بافت به همراه رگ و مویرگ تشکیل شده است. آب آوردن ریه وضعیتی است که در آن ریه پر از مایع می شود به نام ادم ریه شناخته می شود و این بیماری زمانی رخ میدهد که ریه ها پر از مایع می شود، این عارضه افراد بسیاری را درگیر می کند، می توان گفت هنگامی که بدن برای بدست آوردن اکسیژن تلاش فراوانی می کند و دچار تنگی نفس می شود. درون فضای جنب که بین ریه و قفسه ی سینه است ترشحاتی وجود دارد که جذب خون می شود و هنگامی که این مایع زیاد شود فرد دچار بیماری ادم ریوی می شود. در چنین شرایطی هنگامی که فرد نفس می کشد جای پر شدن هوا در ریه، مایع پر می شود. آب آوردن ریه یعنی دیگر اکسیژن هوا نمی تواند از ریه ها به خون برسد. متاسفانه آب آوردن ریه یک بیماری بسیار خطرناک به شمار می رود که در سنین بالا نیز احتمال مرگ در فرد وجود دارد. با سایت موسسه پزشکی مهرگان نو همراه باشید تا در این باره اطلاعات مفیدی در این باره کسب کنید.

موسسه پزشکی مهرگان نو

آب آوردن ریه

درمان ادم ریوی

آب آوردن ریه در سالمندان یا Pulmonary edema تجمع مایع در حفره قفسه سینه، به طور خاص بین ریه ها و دیواره قفسه سینه است که می تواند دلایل بسیار متفاوتی داشته باشد، به همین دلیل است که تشخیص متمایز و دقیق مهم است. درمان آب آوردن ریه در نهایت به علت آن بستگی دارد. در نتیجه برخی بیماری ها، مایعات می توانند در ریه ها جمع شوند و این مایع در بسیاری از کیسه های هوایی در ریه ها جمع می شود و تنفس را دشوار می کند. تجمع مایع در ریه ها که پلورال افیوژن نامیده می شود، اغلب به دلیل مشکلات قلبی ایجاد می شود، اما مایع در ریه ها می تواند به دلایل مختلف ایجاد شود. رسیدگی به این مورد بدون اتلاف وقت اهمیت حیاتی دارد. این یک بیماری قفسه سینه است که با مشکلاتی مانند تنفس و درد در نتیجه تجمع مایع در آلوئول های ریه ظاهر می شود. مایعات تجمع یافته در وزیکول ها می توانند در دو نوع حاد یا مزمن ایجاد شوند. از آنجایی که مشکلات تنفسی در هر دو مورد ظاهر می شود، باید به آنها توجه کرد و تشخیص را به تأخیر انداخت. پس از تشخیص، تجمع مایع در ریه ها با اعمال درمان برای بهبود برجسته ترین علائم بیماری قابل درمان است. وقتی سالم هستید، بین جذب و دوباره پر کردن مایع تعادل وجود دارد. با این حال، اگر در نتیجه یک بیماری مایع بیش از حد تولید شود یا خیلی کم جذب شود، تعادل به هم می‌خورد، مایع بین لایه‌های بافت جمع می‌شود و پلورال افیوژن رخ می‌دهد. بنابراین این یک بیماری به تنهایی نیست، بلکه پیامد یک بیماری است که باید از طریق تشخیص دقیق و متمایز شناسایی شود. بسته به ترکیب آن، مایع به دو دسته تقسیم می شود.

علائم ادم ریوی یا آب آوردن ریه چیست؟

ادم ریوی می تواند در دو نوع حاد و مزمن ایجاد شود. علائم مختلفی وجود دارد که در هر دو نوع بیماری قابل مشاهده است. این موارد را می توان به شرح زیر فهرست کرد؛

  • علائم ادم ریوی ناگهانی (حاد)

  1. تنگی نفس یا کوتاهی شدید تنفس بخصوص زمانیکه دراز می کشید.
  2. نفس نفس زدن یا خس خس سینه
  3. اضطراب، بی قراری یا حس دلهره
  4. احساس خفگی و یا غرق شدن
  5. سرفه هایی همراه با خلط کف آلود یا آغشته به خون
  6. درد قفسه سینه (اگر ادم ریه منجر به بیماری قلبی شود)
  7. تپش قلب یا ضربان قلب سریع، نامنظم
  • علائم ادم ریوی بلند مدت

  1. هنگامیکه با فعالیت فیزیکی دچار تنگی نفس بیش از حد نرمال شوید.
  2. هنگام دراز کشیدن به حالت صاف مشکل در تنفس شما رخ دهد.
  3. خس خس سینه
  4. بیداری در شب با حس تنگی نفس و تسکین آن با نشستن.
  5. افزایش ناگهانی وزن ناشی از ادم ریوی ناشی از نارسایی قلب، بخصوص در پاها بدلیل تجمع مایعات بدن.
  6. تورم در اندام تحتانی
  7. خستگی

از جمله علائمی است که در انواع ادم ریوی مشاهده می شود. در حالی که خاص ترین علائم آن شامل مشکل در تنفس، مشکلات تنفسی است،البته لازم به ذکر است که همه علائم را باید جدی گرفت.

انواع دلایل آب آوردن ریه در سالمندان چیست؟

درمان قطعی آب آوردن ریه

  • ادم ریوی مرتبط با قلب

نوعی از آب آوردن ریه وجود دارد که با افزایش فشار در قلب رخ می دهد و معمولا این عارضه زمانی رخ می دهد که بطن چپ بیش از حد کار می کند و یا اینک دچار بیماری است، در چنین شرایطی قلب توانای پمپاژ خون به مقدار کافی نیست و در نهایت فشار در دهلیز چپ و بعد از آن در رگ و مویرگ های ریه فشار افزایش می یابدو سبب می شود مایعات از دیوارهای مویرگی وارد کیسه هوایی شود.

  • ادم ریوی غیروابسته به قلب

از آنجایی که مویرگ ها نشت کننده و نفوذ پذیر هستند، اگر مایعات از طریق فشار در قلب ایجاد نشود، ممکن است که مایعات از طریق مویرگ های موجود در کیسه هوایی نشت کند.

دیگر مشکلات سلامت که موجب بروز ادم ریوی می شود

  • انواع بیماری های قلبی و حمله قلبی (سکته قلبی، آسیب دیدگی دریچه های قلبی یا تنگی و نارسا شدن آنها)
  • افزایش فشار خون بصورت ناگهانی
  • ابتلا پنومونی
  • نارسایی کلیه
  • عفونت شدید که منجر به آسیب ریه شود.
  • سپسیس شدید خون، یا آلوده شدن خون با عفونت
  • التهاب پانکراس یا پانکراتیت

علائم آب آوردن ریه در سالمندان چیست؟

هنگامی که فردی دچار ادم ریوی می شود، همراه بدن در تلاش برای بدست آوردن اکسیژن می باشد زیرا هنگامی که مایعات در ریه ها افزایش یابد مانع از حرکت اکسیژم در جریان خود می شود. این مشکل ممکن است تا هنگامی که فرد درمان شود ادامه دار باشد البته لازم است بدانید علائم به  نوع ادم ریوی بستگی دارد.

  • علایم ادم ریوی طولانی مدت
  1. با احساس نفس نفس زدن در شب از خواب بیدار می‌شوید. وقتی که می‌نشینید، این حالت از بین میرود.
  2. افزایش سریع وزن، مخصوصا در پاها
  3. تورم در بخش‌های پایینی بدن
  4. خستگی زیاد
  5. تنگی نفس، در زمانی که فعالیت بدنی دارید
  6. زمانی که دراز کشیده‌اید، به سختی نفس می‌کشید
  7. خس خس کردن

چنانچه آب آوردن ریه در سالمندان به دلیل بیماری ارتفاع (کسالت در اثر ارتفاع زیاد) یا نبود اکسیژن کافی در هوا رخ دهد، شامل نشانه و علائم زیر است:

  1. سرفه
  2. تب
  3. سخت راه رفتن در سربالایی‌ها و حتی روی سطوح صاف
  4. سردردها
  5. ضربان قلب نامنظم و سریع
  6. تنگی نفس بعد از تمرین و در طول استراحت

نکته: اگر دارای علائم بالا هستید حتما به فوریت با اورژانس تماس بگیرید و به هیچ عنوان خودتان رانندگی نکنید.

تشخیص آب آوردن ریه در سالمندان چگونه است؟

علائم آب آوردن ریه چیست

در ابتدا پزشک با گوشی به صدای ریه‌های شما گوش می­‌کند و به دنبال علائمی نظیر هر صدای غیرطبیعی از قلب، صدای کراکل در ریه‌­های شما و افزایش ضربان قلب است، بغیر از موارد ذکر شده پزشک متخصص ریه پاها و شکم را برای تورم و رنگ پوست و گردن را برای تجمع مایعات را بررسی میکند. پس از بررسی علائم شما و همینطور سوابق بیماری اگر پزشک مایعات در ریه را تشخیص دهید آزمایشات بیشتری را برای شما تجویز می کند که میتوان موارد زیر را فهرست کرد:

  • اشعه ایکس قفسه سینه برای مشاهده مایعات
  • آزمایش خون برای بررسی سطح اکسیژن
  • الکتروکاردیوگرام (ECG) برای بررسی مشکلات ریتم قلبی یا نشانه­‌های حمله قلبی
  • شمارش کامل خون (شمارش گویچه‌­های خون)
  • اکوکاردیاگرام یا سونوگرافی برای بررسی فعالیت غیرطبیعی قلب

روش‌­های پیشگیری از آب ­آوردن ریه در سالمندان چیست؟

می توان گفت هیچ راهی برای جلوگیری و پیشگیری از آب آوردن ریه به طور قطعی وجود ندارد و فردی که علائم های ذکر را در خود مشاهده می کند باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کند. از این روی می شود گفت حفظ سلامت ریه ها بهترین کار است که شامل موارد زیر است:

  • واکسن پنومونی بزنید
  • واکسن آنفلونزا بزنید، مخصوصا اگر مشکل قلبی دارید یا سالمند هستید
  • اگر یک دوره مبتلا به ادم ریوی بودید، ادرارآورها را ادامه دهید تا خطر برگشت بیماری را کاهش دهید.

همانگونه که ذکر شد مهم ترین دلیل ابتلا به ادم ریوی مشکلات قلبی است، فرد باید از مبتلا شدن به بیماری های قلبی جلوگیری کند از جملع این پیشگیری ها شامل خوردن غذاهای سالم، ویزیت منظم پزشک، ورزش منظم، دوری از دخانیات و وزن متعادل است.

درمان آب آوردن ریه سالمندان

درمان آب آوردن ریه سالمندان در منزل امکان پذیر می باشد شما می توانید از طریق تماس با شماره های موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان درخواست پرستار سالمند و ویزیت پزشک متخصص در منزل خود را داشته باشید، اگر پزشک تشخیص دهد در منزل می توانید از بیمار خود مراقبت و پرستاری کنید، می توانید از خدمات پرستاری موسسه ما بهره مند شوید و اگر لازم بود بیمار به بیمارستان منتقل شود هم می توانید درخواست پرستار و مراقب در بیمارستان را از موسسه ما بخواهید. از جمله این درمان ها شامل موارد زیر است:

  1. برای کاهش ناتوانی تنفسی اکسیژن مکمل تجویز می شود
  2. تجویز دیورتیک ها برای دفع مایعات اضافی (فورزماید، بومتانید، میولازون)
  3. تجویز نیترات ها برای کاهش فشار خون، کاهش فشار پرشدگی بطن چپ (ایزوسورباید دی نیترات)
  4. داروهای قلبی: این داروها به کنترل نبض، کاهش فشار خون، و تسکین فشار شریان‌ها و وریدها کمک می‌کنند.

  5. مورفین: این مسکن برای کاهش اضطراب و تنگی نفس مورد استفاده قرر می گیرد. اما به دلیل خطرات این دارو پزشکان کمتری از آن استفاده می‌کنند.

  6. تجویز مورفین برای کاهش فشار دهلیز چپ، کاهش تقاضای اکسیژن میوکارد، کاهش اضطراب، تسکین درد
  7. کاهنده­‌های Preload: کاهنده‌­ها به کاهش فشار مایعات وارده به قلب و ریه­‌ها کمک می­‌کنند. ادرارآورها یا مدرها نیز می‌توانند با افزایش میزان ادرار به کاهش فشار کمک کنند.

  8. کاهنده‌های Afterload: این داروها رگ‌های خونی را باز کرده و فشار وارد بر قلب را کم می‌کند.



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید