X

دستگاه پالس اکسی متر چیست و چه کاربردی دارد؟

09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
دستگاه پالس اکسی متر چیست

دستگاه پالس اکسی متر وسیله ای است که برای اندازه گیری اکسیژن در خون شما استفاده می شود و برای یافتن اینکه آیا ریه های شما قادر به جذب کافی از آن از هوایی است که تنفس می کنید مفید است. در این مقاله قصد داریم بع تعریف پالس اکسیمتر و کاربردهای آن بپردازیم بنابراین ادامه مطلب را از دست ندهید.

مهرگان نو
مهرگان نو

پالس اکسیمتر چیست (Pulse Oximeter)؟

پالس اکسی متر به معنای، پالس (ضربان قلب)، اکسی (اکسیژن ) و متر (یعنی اندازه گیری کننده) می باشد، در یک تعریف ساده می توان گفت که تعداد ضربان قلب در دقیقه و درصد اکسیژن اشباع شده ی خون را اندازه گیری میکند. پالس اکسی متر یک آزمایش غیر تهاجمی است که برای اندازه گیری سطح اکسیژن در خون استفاده می شود و یک آزمایش ساده و بدون درد است که کارایی اکسیژن رسانی به قسمت‌های دور از قلب مانند بازو یا پا را اندازه‌گیری می‌کند. اغلب با یک دستگاه گیره مانند کوچک انجام می شود که به قسمت های خاصی از بدن مانند انگشتان دست یا پا یا لاله گوش متصل است، برای اندازه گیری اکسیژن خون استفاده می شود تا ببیند آیا ریه ها قادر به جذب مقدار کافی از هوایی است که تنفس می کنید یا خیر، با سایت موسسه پزشکی مهرگان نو همراه باشید.

پالس اکسیمتر برای چه کسانی توصیه می شود؟

پالس اکسیمتر اغلب برای بیماران مبتلا به آسم، برونشیت مزمن، بیماری انسدادی مزمن ریه، پنومونی و غیره توسط پزشک متخصص توصیه می شود، داشتن یک دستگاه Pulse Oximeter در خانه برای نظارت بر اکسیژن برای بیماران مبتلا به تب، سرفه، تنگی نفس (تنگی نفس) و کرونا می‌تواند مفید باشد

از پالس اکسیمتر برای چه مواردی استفاده می شود؟

اجزای دستگاه پالس اکسی متر

آزمایش پالس اکسیمتر برای بررسی وجود سطوح کافی اکسیژن در خون و میزان کارایی قلب در پمپاژ اکسیژن به قسمت‌های مختلف بدن استفاده می‌شود، که ممکن است در موارد متعددی اطلاعات مورد نیاز باشد. شامل موارد زیر است:

  • بررسی نیاز بیمار به استفاده از ماسک تنفسی یا بررسی اثربخشی این دستگاه ها
  • بررسی اثربخشی اکسیژن درمانی، به ویژه هنگامی که برای اولین بار استفاده می شود
  • بررسی طرز تنفس او در هنگام خواب و تشخیص بیماری آپنه خواب
  • هنگام یا بعد از جراحی هایی که نیاز به بیهوشی دارند
  • بررسی اثربخشی داروهایی که ریه ها را هدف قرار می دهند
  • بررسی توانایی فرد برای تحمل افزایش سطح فعالیت بدنی

پالس اکسیمتر همچنین می‌تواند برای نظارت بر سلامت بیمارانی که بیماری‌ها یا شرایطی دارند که ممکن است بر سطح اکسیژن خون تأثیر بگذارد، بخصوص زمانی که در بیمارستان بستری هستند، استفاده شود. این موارد عبارتند از:

  1. بیماری مزمن انسداد ریوی
  2. کم خونی
  3. حملات قلبی یا نارسایی قلبی
  4. نقایص مادرزادی قلب
  5. آسم
  6. ذات الریه
  7. سرطان ریه

انواع پالس اکسی متر چیست؟

رایج ترین نوع پالس اکسیمتر، پالس اکسی متر انگشتی است. انواع دیگر پالس اکسیمترها پالس اکسی متر دستی، پالس اکسیمتر مچی و پالس اکسیمتر مخروطی هستند. برای اندازه گیری دقیق باید از تنوع مناسب برای بیمار استفاده کرد. به این ترتیب از مداخلات غیر ضروری جلوگیری می شود. باید به عواملی که بر اندازه گیری صحیح تأثیر می گذارد توجه شود. این برای مداخله صحیح بسیار مهم است.

نحوه کار با دستگاه پالس اکسی متر

پالس اکسی متر

پالس اکسیمتر را می توان در بیمارستان ها و کلینیک های پزشکی و یا در خانه انجام داد، زیرا این یک آزمایش ساده و بدون درد است. مراحل استفاده از پالس اکسیمتر عبارتند از:

  • پالس اکسی‌متر گیره‌مانند معمولاً روی یکی از انگشتان دست یا پا یا لاله گوش قرار می‌گیرد که ممکن است باعث احساس فشار خفیف اما بدون درد شود و گاهی ممکن است از یک پروب کوچک استفاده شود. روی یکی از انگشتان، یا روی پیشانی با استفاده از چسب. در صورت قرار دادن دستگاه روی ناخن ممکن است نیاز به پاک کردن لاک باشد.
  • دستگاه به اندازه کافی در محل نگهداری می شود تا سطح اشباع اکسیژن در خون را کنترل کند و نبض را کنترل کند. دستگاه در تمام مدت ورزش و در مدت استراحت بعد از آن نگهداری می شود و قبل از شروع عمل های جراحی که نیاز به بیهوشی دارند، دستگاه تحویل داده می شود و تا پایان عمل و به هوش آمدن بیمار نگهداری می شود.
  • پس از اتمام معاینه دستگاه برداشته می‌شود و قرائت‌ها بلافاصله آماده می‌شود که به پزشک متخصص کمک می‌کند تا وضعیت بیمار و نیاز به معاینه یا سایر درمان‌ها را ارزیابی کند.


امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید