هر فردی پس از مشاهده نشانه های غیر عادی و احساس درد در بدن خود به پزشک مراجعه می کند، پزشک پس از معاینات اولیه برای تشخیص و درمان بهتر بیماری ها آزمایش هایی را برای فرد تجویز می کند چنانچه فرد بیمار مشکوک به بیماری های کلیوی باشد دکتر آزمایش کراتینین را توصیه می کند تا از این طریق در راستای بهبودی بیمار قدم بردارد با سایت مرکز پرستاری مهرگان نو همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در زمینه کسب کنید.
کراتینین خون چیست؟
کراتینین (Creatinine) یک محصول فرعی شیمیایی به شمار می رود که توسط متابولیسم ماهیچه ها تولید می شود و نوعی پروتئین می باشد که برای سوخت و ساز کار می کنند و مقدار کمی از آن با خوردن گوشت تولید می شود. طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که اندازه گیری سطح کراتینین در خون یا ادرار سرنخ هایی را ارائه می دهد که به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که کلیه ها چقدر خوب کار می کنند. در واقع می توان گفت که کلیه های سالم و کراتینین و سایر مواد زائد موجود در خون را فیلتر می کنند تا این کثیفی از طریق ادرار از بدن خارج شود اگر کلیه ها به درستی کار نکنند، سطح این ترکیب در خون بالا می رود. همانطور که می دانید کلیه ها وظیفه پالایش و تصفیه خون را بر عهده دارند بنابراین مسئولیت جذب کراتینین و وارد کردن آن در ادرار را نیز برعهده دارند. از همین روی برای محاسبه کردن کراتینین خون می توان فهمید که آیا کلیه ها خوب عمل می کنند یا خیر. این نکته را در نظر بگیرید که اگر فردی دارای یک کلیه باشد و یا افراد ورزشکار و همچنین مردان سطح کراتینین خون بالاتری دارند. برای بدست آوردن سطح کراتینین می توان از طریق آزمایش ادرار در 24 ساعت و همینطور آزمایش خون آن را اندازه گیری کرد.
سطح کراتینین چه چیزی را بیان می کند؟
کراتینین توسط کلیه ها از خون خارج می شود، اگرچه مقدار کمی به طور فعال توسط کلیه ها به ادرار دفع می شود. کراتینین زمانی در خون افزایش می یابد که توسط کلیه ها کمتر فیلتر شود، هر گونه ضعف در عملکرد کلیه به هر دلیلی منجر به افزایش سطح کراتینین در خون می شود. به همین جهت می توان گفت که سطح کراتینین در خون و ادرار را می توان برای محاسبه عملکرد صحیح کراتینین استفاده کرد، میزان طبیعی کراتینین در مردان حدود ۰.۷ تا ۱.۳ و در زنان بین ۰.۶ تا ۱.۱ میلیگرم در دسیلیتر دانسته میشود. اگر پس از آزمایش کراتینین خون فرد رقم بالاتری داشت پزشک با در نظر گرفتن ماهیچه های فرد دیالیز انجام می شود البته لازم به ذکر است که دیالیز برای کودکان بالای 2 سال و همینطور بزرگسالان بالای 10 سال انجام می شود.
اهمیت آزمایش کراتینین خون چیست؟
پزشک یا پرستار ممکن است آزمایش کراتینین را به دلیل های متعددی تجویز کند که می توان موارد زیر را فهرست کرد:
- برای تشخیص اینکه آیا علائم یا علائم بیماری کلیوی دارید
- برای نظارت بر عوارض جانبی داروها که ممکن است شامل آسیب به کلیه ها یا تغییر در عملکرد آنها باشد
- برای نظارت بر عملکرد کلیه های پیوندی
- اگر دیابت، فشار خون بالا، یا سایر شرایطی دارید که خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش می دهد، برای نظارت بر بیماری کلیوی خود.
- برای پیگیری درمان یا بدتر شدن بیماری کلیوی
اهمیت بررسی کراتین خون چیست؟
هدف از این معاینه تشخیص سطوح کراتینین در بدن است که تصویری از کارایی عملکرد کلیه ارائه می دهد. همانگونه که ذکر شد میزان کراتین خون هر فردی با در نظر گرفتن جنسیت و میزان ماهیچه های آن متفاوت می باشد.
چه زمانی انجام آزمایش کراتینین انجام می شود؟
اگر شما دارای هر یک از ویژگی های زیر هستید لازم است در به پزشک مراجعه و آزمایش کراتین خون را انجام دهید.
- نداشتن اشتها
- عدم تمرکز کافی و بیخوابی و همینطور خستگی
- داشتن احساس درد در دنده ها و قسمت های نزدیک کلیه
- درد در قسمتهای نزدیک کلیهها یا زیر دندهها
- کاهش ادرار
- فشار خون بالا
- استفراغ
- کوفتگی و تورم اعضای بدن مانند صورت، مچ دست و پا، شکم و اطراف چشم
- ادرار خونی، قهوه ای رنگ یا کدر
- داشتن حالت تهوع
سطح کراتینین کم یا زیاد به چه معناست؟
سطوح پایین کراتینین به این معنی است که چیزی بر تولید کراتین در بدن تأثیر می گذارد. این اغلب به دلیل کاهش توده عضلانی یا وزن بدن ایجاد می شود. با این حال، سطوح پایین کراتینین همچنین ممکن است نشان دهنده این باشد که فرد مبتلا به بیماری مزمن کلیوی، کاهش عملکرد کلیه یا ضعیف است.
افزایش سطح کراتینین ممکن است نشان دهنده مشکلات جدی کلیه مانند عفونت یا نارسایی باشد.سطح بالای کراتینین به این معنی است که کلیه ها به درستی کار نمی کنند، اما در برخی موارد سطح این ماده ممکن است کمی و به طور موقت افزایش یابد
انتخاب های غذایی و فعالیت بدنی نقش اساسی در تنظیم سطح کراتینین در خون دارند. توصیه می شود مصرف پروتئین را در محدوده توصیه شده برای سن و سطح فعالیت حفظ کنید.
سطوح کراتینین خارج از محدوده طبیعی ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد. اگر پزشک بتواند آنچه را که ممکن است باعث سطوح غیرطبیعی کراتینین شود، تشخیص دهد، می تواند گزینه های درمانی مناسب را پیشنهاد کند.
اگر سطوح بالا یا پایین غیرطبیعی باقی بماند، ممکن است افراد نیاز به مراجعه به متخصص کلیه داشته باشند. درمان زودهنگام سطوح کراتینین بالا یا پایین برای جلوگیری از بیماری جدیتر کلیوی ضروری است.
سخن نهایی
سطح کراتینین در خون بر حسب میلی گرم در دسی لیتر یا میکرومول در لیتر اندازه گیری می شود و محدوده طبیعی خون بین 0.84 - 1.21 میلی گرم در دسی لیتر است که معادل 74.3 - 107 میکرومول در لیتر است. این درصد ممکن است از آزمایشگاهی به آزمایشگاه دیگر یا بسته به جنسیت و سن متفاوت باشد، شایان ذکر است که مردان به دلیل افزایش توده عضلانی نسبت به زنان درصد بیشتری در بدن دارند و افراد مسن درصد کمتری نسبت به زنان دارند. به دیگران.
مطلب مرتبط: درمان سنگ کلیه