X
09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
درمان کم خونی

کم خونی یکی از شایع ترین بیماری ها به خصوص در بین خانم ها می باشد که انواع مختلفی داشته و هر یک درمان خاص خود را دارند در این مقاله قصد داریم به انواع درمان کم خونی بپردازیم....

مهرگان نو
مهرگان نو

کم خونی به وضعیتی گفته می شود که در آن گلبول های قرمز یا هموگلوبین کافی در بدن وجود ندارد شایع ترین نوع آن، کم خونی فقر آهن است. شما می توانید با افزودن آهن به رژیم غذایی خود شروع به تسکین علائم این نوع کم خونی کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد علل کم خونی و نحوه درمان آن، ادامه مطلب را  در سایت دفتر پرستاری مهرگان نو بخوانید.


کم خونی چیست؟

بیماری کم خونی یکی از شایع ترین بیماری ها به خصوص در بین خانم ها می باشد که زمانی رخ می دهد که گلبول های قرمز کافی نداشته باشید. سلول ها با هموگلوبین و آهن کار می کنند، پروتئینی که به انتقال اکسیژن از جریان خون به اندام های شما در سراسر بدن کمک می کند. زمانی که فردی به کم خونی مبتلا می شود، گفته می شود که به "کم خونی" مبتلا است. کم خونی باعث می شود احساس خستگی یا سردی بیشتر از حد معمول داشته باشید یا پوست شما را بسیار رنگ پریده نشان دهد. این به این دلیل است که اندام های شما اکسیژن مورد نیاز برای انجام کار خود را دریافت نمی کنند. برخی از افراد هنگام اهدای خون متوجه می شوند که سطح آهن آنها پایین است.

علائم کم خونی چیست

علائم و نشانه های کم خونی چیست؟

میزان نشانه های کم خونی وابسته به میزان بروز کم خونی، سن بیمار و سایر بیماری ها متفاوت است. در حالی که علائم در زمان کوتاهی ایجاد می‌شوند و نیاز به درمان فوری در خونریزی‌های حاد دارند، کم‌خونی‌های مزمن با تحمل و سازگاری ارگانیسم در یک دوره زمانی طولانی گسترش می‌یابند. با افزایش سن، علائم کم خونی به ویژه بر سیستم قلبی تاثیر جدی تری می گذارد و نیاز به درمان سریع دارد.

علائم اصلی کم خونی شامل موارد زیر است:

  • تنگی نفس
  • درد قفسه سینه
  • سوزش زبان
  • آفت در دهان
  • ریزش مو
  • بی حسی در انگشتان
  • کاهش قدرت عضلانی
  • تغییر ناخن
  • پوست خشک و رنگ پریده
  • خستگی
  • حالت خواب
  • اختلال توجه
  • فراموشی
  • سرگیجه
  • سردرد
  • وزوز گوش
  • تپش قلب

انواع کم خونی چیست؟

درمان سریع کم خونی

کم خونی سلول داسی شکل:

علت ایجاد کم خونی سلول داسی شکل، یک اختلال خونی ارثی است که از هر دو والدین منتقل می شود. گلبول های قرمز گرد، انعطاف پذیر و حلقه ای شکل هستند. افراد مبتلا به کم خونی داسی شکل نیز به این نام خوانده می شوند، زیرا گلبول های قرمز خون آنها شکل داسی شکل گرفته و انعطاف پذیری خود را از دست می دهند. در حالی که سلول های خون طبیعی می توانند از مویرگ ها عبور کنند، سلول های غیر طبیعی نمی توانند از مویرگ ها عبور کنند. در این مورد، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

کم‌خونی آپلاستیک:

یکی از بیماری هایی است که به دلیل نارسایی مغز استخوان ایجاد می شود کم خونی آپلاستیک است. همچنین زمانی که سلول های خونی نمی توانند در مغز استخوان تولید شوند نامیده می شود. این یکی از بیماری های جدی است که با کاهش یا از بین رفتن کامل گلبول های سفید و قرمز خون، زندگی بیمار را به خطر می اندازد.

کم خونی همولیتیک:

با کوتاه شدن زودهنگام طول عمر گلبول های قرمز خون محیطی کم خونی همولیتیک رخ می دهد. کم خونی همولیتیک ممکن است ارثی باشد یا بسته به عواملی بعداً ایجاد شود. در کم خونی همولیتیک، بدن شروع به تولید 6 تا 8 برابر بیشتر از حد معمول سلول های خونی می کند، اما تخریب سلول ها سریعتر از سلول های خونی تازه تولید شده توسعه می یابد. این امر باعث تخریب سلول های خونی به نام همولیز می شود.

کم خونی خطرناک:

کم خونی پرنیشیوز ارتباط مستقیمی با ویتامین B12 دارد. افراد مبتلا به کم خونی خطرناک نمی توانند ویتامین B12 کافی را از غذا دریافت کنند. آنها پروتئینی به نام فاکتور ذاتی تولید شده در معده ندارند. کمبود این پروتئین منجر به کمبود ویتامین B12 و در نتیجه کم خونی خطرناک ناشی از کمبود B12 می شود.

کم خونی مگالوبلاستیک:

هنگامی که ویتامین B12 و اسید فولیک کمتر از حد طبیعی باشد کم خونی مگالوبلاستیک رخ می دهد. ویتامین B12 همچنین به عنوان کم خونی کمبود فولات یا کم خونی ماکروسیتیک شناخته می شود.

درمان کم خونی شدید در زنان و مردان

درمان کم خونی شدید در زنان

درمان کم خونی با توجه به نوع، دوره و شدت کم خونی متفاوت است. هدف اصلی درمان از بین بردن علت کم خونی است. برای کم خونی ناشی از کمبود آهن و اسید فولیک، مصرف عمدتاً سبزیجات و میوه های سبز رنگ توصیه شده توسط پزشک توصیه می شود. همچنین می توان این کارها را با برخی مکمل هایی که از خارج مصرف می شود انجام داد. اگر کم خونی پیشرفت کرد و به نقطه خطرناکی رسید، درمان با پیوند سلول های بنیادی خون و مغز برنامه ریزی می شود. در صورت تشخیص کم خونی ناشی از خونریزی تهدید کننده زندگی، بیماری را می توان با یک عمل جراحی درمان کرد.
روش های مختلفی برای درمان کم خونی استفاده می شود. هدف همه آنها افزایش تعداد گلبول های قرمز خون است. بنابراین، مقدار اکسیژن حمل شده توسط خون افزایش می یابد. درمان بسته به نوع و علت کم خونی برنامه ریزی می شود.

درمان انواع کم خونی چیست؟

درمان کم خونی ناشی از فقر آهن:

مکمل های آهن یا تغییرات رژیم غذایی. اگر کمبود آهن به دلیل از دست دادن خون باشد، باید خونریزی را پیدا کرد و متوقف کرد.

درمان کم خونی ناشی از کمبود B12:

درمان شامل مکمل های غذایی و تزریق B12 است.

درمان تالاسمی:

درمان شامل مصرف مکمل اسید فولیک، برداشتن طحال و گاهی انتقال خون و پیوند مغز استخوان است.

درمان کم خونی بیماری مزمن:

این نوع کم خونی ممکن است با یک بیماری مزمن زمینه ای جدی همراه باشد. درمان خاصی وجود ندارد و تمرکز بر وضعیت زمینه ای است.

درمان کم خونی آپلاستیک:

بیمار تزریق خون یا پیوند مغز استخوان دریافت می کند.

درمان کم خونی داسی شکل:

در درمان، حمایت اکسیژن، مسکن و مکمل مایع داخل وریدی ساخته می شود. گاهی اوقات ممکن است آنتی بیوتیک درمانی، مکمل های اسید فولیک و تزریق خون ضروری باشد

درمان کم خونی های همولیتیک:

بیماران باید از داروهایی که تخریب گلبول های قرمز خون را بدتر می کنند اجتناب کنند. به بیمار داروهای سرکوب کننده ایمنی داده می شود که به گلبول های قرمز خون حمله می کنند و عفونت ها درمان می شوند.

درمان خانگی کم خونی

کم خونی سالمندان چگونه درمان می شود؟

در سالمندان، بیماری های مزمن، کمبود آهن ویا سوء تغذیه به طور کلی می تواند باعث کم خونی شود. در این گروه سنی، کم خونی اغلب همراه با سایر شرایط پزشکی رخ می دهد. به همین دلیل، علائم و نشانه های کم خونی اغلب خیلی واضح نیستند و می توان آنها را نادیده گرفت.
اگر کم خونی دارید با پزشک خود مشورت کنید. علائم و نشانه‌ها اگر کم خونی در شما تشخیص داده شود، پزشک موارد زیر را انجام می‌دهد:

  1.  ممکن است در مورد رژیم غذایی خود سؤالاتی بپرسد تا ببیند آیا ویتامین کافی دریافت می کنید یا خیر. او ممکن است برای شما مکمل ویتامین یا آهن یا اسید فولیک تجویز کند.
  2.  اگر کم خونی شما به دلیل سرطان، بیماری کلیوی یا درمان این بیماری ها باشد، ممکن است پزشک برای شما هورمون اریتروپویتین مصنوعی تجویز کند. این هورمون تولید گلبول های قرمز خون در مغز استخوان را تحریک می کند.
  3. اگر کم خونی بسیار شدید باشد، ممکن است تزریق خون را توصیه کند

همچنین بخوانید: پرستار سالمند در منزل کرج



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید