به التهاب لایه سلولی پوشاننده سینوس ها را سینوزیت می گویند. در سینوزیت، دهان سینوس ها ادم و گرفتگی دارد. این می تواند توسط باکتری ها و ویروس ها ایجاد شود. سینوس ها حفره هایی هستند که در داخل استخوان های صورت و جمجمه قرار دارند. آنها با سلول های دستگاه تنفسی پوشیده شده اند. عملکرد این ساختارها شامل گرم کردن هوای استنشاقی، مرطوب کردن، نگه داشتن ذرات خارجی، ترشح مخاط و جلوگیری از تکثیر باکتری ها است. با موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو همراه باشید....
چه چیزی باعث سینوزیت می شود؟
سرماخوردگی، پولیپ بینی، عفونت های مختلف، آلرژی ها، سیگار کشیدن از جمله دلایلی هستند که باعث ایجاد سینوزیت می شوند.
علائم سینوزیت چیست؟
اگرچه علائم سینوزیت از فردی به فرد دیگر متفاوت است، شایع ترین علائم به ترتیب فراوانی در زیر ذکر شده است.
- درد صورت
- سردرد
- احساس فشار در اطراف چشم
- درد در ناحیه چشم
- گرفتگی بینی
- تورم دور چشم
- پری در گوش
- چکه بعد از بینی
- سرفه ناشی از ترشحات بینی
- کاهش حس بویایی
- سردرد طولانی مدت
- حالت تهوع
- استفراغ
- خرناس
سینوزیت اغلب پس از سرماخوردگی یا آلرژی رخ می دهد و از نظر زمانی 4 نوع وجود دارد که عبارتند از:
سینوزیت حاد
علائم چنین عفونت هایی 4 تا 8 هفته طول می کشد و ممکن است در وهله اول به درمان پاسخ ندهد. سیر سینوزیت بین حاد و مزمن متفاوت است.
سینوزیت مزمن
اینها شرایطی هستند که با وجود درمان مناسب به مدت 8-6 هفته نمی توان به رگرسیون و بهبودی دست یافت.
سینوزیت مکرر
اگر در یک سال 3 یا بیشتر حمله سینوزیت حاد داشته باشید، به آن سینوزیت عود کننده می گویند.
سینوزیت پس از عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی نیز قابل مشاهده است. در طول این عفونت ها، غشای مخاطی که داخل بینی را می پوشاند متورم می شود و بنابراین از باز شدن سینوس ها به داخل حفره بینی جلوگیری می کند.
همراه با عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی، آلرژیها نیز باعث میشوند بافت مخاطی متورم شود و توسط سیستم مشابهی مخاط بیشتری تولید کند و در نتیجه دهانههای سینوس بسته شود.
سایر شرایطی که می تواند منجر به سینوزیت شود عبارتند از:
- ناهنجاری در ساختار بینی
- آدنوئیدهای بزرگ شده (ژن ها)
- غواصی و شنا
- عفونت های دندانی و عوارض درمان آنها
- آسیب بینی
- اجسام خارجی در بینی گیر کرده است
- سیگار و دود سیگار
چگونه می توانید تشخیص دهید که سینوزیت دارید؟
احتقان بینی، از دست دادن حس چشایی و بویایی، تب، آبریزش تیره بینی، ترشحات بینی از بارزترین علائم سینوزیت هستند. علاوه بر اینها سردرد، بوی بد دهان، ضعف، گوش درد و دندان درد نیز وجود دارد. در راستای این علائم، مشخص می شود که آیا سینوزیت وجود دارد یا خیر.
درمان درمان سینوزیت چیست؟
اگرچه سینوزیت یک بیماری است که کیفیت زندگی را کاهش می دهد، اما خطراتی دارد که در صورت عدم استفاده از روش های درمانی مناسب، ممکن است راه را برای بسیاری از بیماری های مزمن هموار کند. تاخیر در درمان و پیشرفت نادرست فرآیندهای سینوزیت به ویژه آپنه مغزی، میگرن، ریفلاکس، گاستریت، فارنژیت، مننژیت و ناراحتیهای متعدد اطراف چشم ممکن است باعث بروز این اختلالات شود.
شناخته شده ترین روش در بین مردم در درمان استفاده از آب نمک است. آب نمکی که تحت فشار استفاده می شود به کانال های سینوسی می رسد و به تخلیه التهاب در حفره های سینوسی کمک می کند.
اسپری بینی یکی دیگر از روش های درمانی است.
از آنجایی که این بیماری باعث خشک شدن مخاط می شود، مصرف آب در اینجا نیز مانند بسیاری از بیماری ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
حذف عوامل ایجاد کننده آلرژی و تهویه مکرر محیط به کاهش شکایات کمک می کند.