X

کبد چرب، علائم و راه های درمان آن

09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
کبد چرب

کبد چرب وضعیت تجمع چربی در کبد است که در افراد دارای اضافه وزن یا افراد مبتلا به دیابت یا مقاومت به انسولین به دلیل مصرف زیاد الکل دیده می شود. تجمع چربی در کبد به مرور زمان باعث بزرگ شدن کبد می شود. در مواردی که قبلا چاقی ساده نامیده می شد و اختلال تست کبدی نداشت.

مهرگان نو
مهرگان نو

کبد چرب اغلب در افرادی که اضافه وزن دارند یا الکل زیاد مصرف می کنند دیده می شود، حالت تجمع چربی در کبد است. کبد چرب که در بیشتر موارد علائمی از خود نشان نمی دهد. به دلیل تاثیر وزن و مصرف الکل می تواند علائمی مانند خستگی، ضعف، تعریق، تنگی نفس، برافروختگی پوست، خارش و احساس پری در قسمت بالای شکم ایجاد کند. در درمان کبد چرب، کاهش وزن، تغذیه سالم، ورزش، کنترل کلسترول و قند خون بسیار مهم است. کبد چرب درمان نشده می تواند منجر به افزایش خطر هپاتیت، سیروز، سرطان کبد، حمله قلبی، تصلب شرایین و سکته شود با سایت دفتر پرستاری مهرگان نو هماره باشید، در این مقاله به تعریف، علائم، علت و درمان کبد چرب پرداخته ایم....

کبد چرب چیست؟

بیماری کبد چرب یک بیماری شایع است که به دلایل مختلف به شکل تجمع چربی در کبد ایجاد می شود. وجود مقدار کمی چربی در کبد در افراد سالم طبیعی است و تا زمانی که این سطح حفظ شود، هیچ عارضه نامطلوبی در افراد ایجاد نمی شود. اما به دلیل رژیم غذایی ناسالم، فعالیت بدنی ناکافی و عادات بد، بیش از حد این مقدار چربی باعث کبد چرب می شود. این مشکلی است که باید جدی گرفته شود و درمان شود، زیرا می تواند منجر به عواقب جدی تا آسیب کبدی شود.  کبد چرب همانطور که از نامش پیداست وضعیتی است که در نتیجه تجمع بیش از حد چربی در سلول های کبدی ایجاد می شود. با فراوانی یکسان در مردان و زنان رخ می دهد. به طور معمول، مقدار کمی چربی در سلول های کبد یافت می شود و این هیچ آسیبی ایجاد نمی کند.

با این حال، چربی اضافی باعث تغییرات عملکردی و ساختاری در کبد می شود. کبد چرب می تواند با بیماری هایی همراه باشد که با التهاب در کبد همراه است یا می تواند منجر به التهاب در خود کبد شود. در نتیجه، سلول های کبدی (هپاتوسیت ها) آسیب می بینند و فیبروز کبد ایجاد می شود. با پیشرفت نکروز (تخریب و مرگ سلولی) در کبد، این رویداد به سیروز کبدی تبدیل می شود و می تواند به یک بیماری جدی تبدیل شود. بنابراین، بیماران مبتلا به کبد چرب پیشرفته باید به دقت مورد ارزیابی و پیگیری قرار گیرند.

انواع بیماری های کبدی

مراحل کبد چرب چیست؟

کبد چرب از نظر بالینی در مراحل مختلفی بروز می کند. بر این اساس، کبد چرب شامل چهار مرحله زیر است:

  1. کبد چرب ساده: افزایش چربی کبد تشخیص داده می شود.
  2. استئاتوهپاتیت: واکنش های التهابی با کبد چرب شدید در کبد مشاهده می شود.
  3. فیبروز: با واکنش التهابی، نوارهای فیبروتیک در کبد ایجاد می شود.
  4. سیروز: نارسایی کبد در نتیجه از دست دادن زیاد بافت کبد و پوشاندن آن با نوارهای فیبروتیک ایجاد می شود.

علائم کبد چرب چیست؟

کبد چرب در بیشتر موارد بدون علامت پیشرفت می کند. علاوه بر این، با این واقعیت مرتبط است که کبد چرب معمولاً در افرادی که اضافه وزن دارند یا بیش از حد الکل مصرف می کنند دیده می شود.

  • خستگی
  • ضعف
  • تعریق
  • کاهش ظرفیت تلاش
  • تنگی نفس
  • برافروختگی پوست
  • خارش

می تواند علائمی مانند احساس پری در سمت راست بالای شکم ایجاد کند.

علائم خطرناک کبد چرب

علل کبد چرب چیست؟

کبد عضوی است که نقش مهمی در متابولیسم چربی در بدن دارد. هنگامی که نظم کاری و تعادل آنزیمی به دلایل مختلف به هم می خورد، کبد شروع به چاق شدن و رشد می کند. عوامل زیادی در ایجاد این عارضه نقش دارند. یکی از آنها رژیم غذایی ناسالم است. هنگامی که بسیاری از عوامل مرتبط با تغذیه، مانند انواع مواد غذایی مصرف شده در طول روز، میزان چربی مصرفی روزانه، فواصل بین وعده های غذایی و زمان بین وعده های غذایی و زمان خواب، به طور سالم و متعادل تنظیم نشده باشند، احتمال می رود. در حال توسعه کبد چرب بسیار بالا است. علاوه بر این، عواملی که در ایجاد کبد چرب نقش دارند به شرح زیر است:

  • چاقی
  • الکل و سیگار کشیدن
  • کاهش وزن سریع
  • برخی از داروهایی که به طور منظم استفاده می شوند
  • زندگی بی تحرک
  • سبک زندگی نامنظم
  • کلسترول بالا
  • مقاومت به انسولین و دیابت
  • مصرف مواد غذایی سرشار از سموم
  • بارداری

میزان ابتلا به کبد چرب در مردان و زنان تقریباً یکسان است. با این حال، افراد میانسال و مسن بسیار بیشتر از افراد جوان در معرض ابتلا به این بیماری هستند. کبد چرب که تقریباً در 30 درصد از بزرگسالان دیده می شود، به دلیل بدتر شدن تعادل آنزیمی در کبد در هر 10 نفر یک نفر ایجاد می شود.

بیماری کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟

با آزمایش خون ساده می توان از میزان کبد چرب مطلع شد.

ارزیابی از نظر پیشرفت به سیروز با معاینه ای به نام الاستوگرافی و با استفاده از سونوگرافی تخصصی انجام می شود. در صورت مشکوک بودن به سرطان می توان از سایر روش های تصویربرداری مقطعی مانند توموگرافی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی استفاده کرد.

در مواردی که تشخیص بیماری کبد چرب در این بین باشد، ممکن است لازم باشد تکه ای از کبد (بیوپسی) تحت آرامبخشی و بی حسی موضعی گرفته شود.

انواع کبد چرب

چگونه از ابتلا کبد چرب پیشگیری کنیم؟

کبد چرب یک بیماری شایع است. اقدامات مختلفی در انواع و مراحل مختلف کبد چرب قابل انجام است. اما به طور کلی کارهایی که می توان برای پیشگیری از کبد چرب و پیشگیری از ابتلا به کبد چرب انجام داد به شرح زیر است:

داشتن یک سبک زندگی فعال برای سلامت کبد و همچنین برای سلامت عمومی بدن مهم است. یک برنامه ورزشی باید با توجه به وزن و سن فرد ایجاد شود. این مهم است که فرد به وزن ایده آل خود نزدیک شود و در صورت اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهد.
مصرف چربی های اشباع و ترانس باید محدود شود. روغن های گیاهی چربی های غیر اشباع هستند. رژیم غذایی گیاهی هم برای سلامت کبد و هم برای سلامت قلب و عروق مهم است. چربی های حیوانی، گوشت قرمز، گوشت مرغ در بیماران مبتلا به کبد چرب محدود است. غذاهای تهیه شده با روغن زیتون، سبزیجات و میوه ها در وعده های توصیه شده و ماهی های فصلی قابل مصرف هستند.
از محصولات فرآوری شده و بسته بندی شده، شکر تصفیه شده و نوشیدنی های شیرین خودداری کنید. چنین محصولاتی ممکن است حاوی چربی ترانس باشند و قندهای فرآوری شده ممکن است بیماری کبد چرب را تشدید کنند. اگر قرار است غذاهای بسته بندی شده مصرف شود، غذاهایی که حاوی مواد نگهدارنده، شکر تصفیه شده و چربی ترانس نیستند باید ترجیح داده شوند.
الکل باید محدود شود تا از روانکاری ناشی از الکل جلوگیری شود.

درمان کبد چرب چگونه است؟

در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان بیماری کبد چرب وجود ندارد. با این حال، در بسیاری از موارد، تغییر سبک زندگی می تواند بیماری کبد چرب را معکوس کند.

بر این اساس، بسته به نوع کبد چرب، ممکن است توسط پزشک محدود کردن مصرف الکل، اقداماتی برای کاهش وزن و ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی توصیه شود. لازم است رژیم غذایی غنی از مواد مغذی داشته باشید که حاوی کالری اضافی نباشد و چربی های اشباع و ترانس کمی داشته باشد. توصیه می شود حداقل چهار روز در هفته به مدت 30 دقیقه در روز ورزش کنید.

اگر فرد دچار عوارض کبد چرب شده باشد، ممکن است درمان‌های اضافی توسط پزشک توصیه شود. به عنوان مثال، تغییر سبک زندگی، درمان دارویی و مداخله جراحی ممکن است برای درمان سیروز توصیه شود. اگر سیروز منجر به نارسایی کبدی شده باشد، پیوند کبد ممکن است ضروری باشد.

داروی گیاهی برای کبد چرب

مضرات کبد چرب چیست؟

اگر کبد چرب درمان نشود، نارسایی کبد و سیروز ممکن است در نتیجه از دست دادن مداوم سلول های کبد ایجاد شود. به همین دلیل، تشخیص کبد چرب بسیار مهم است و نیاز به برنامه ریزی درمانی دقیق دارد.
از آنجایی که کبد چرب می تواند به دلیل مشکلات مختلف سلامتی رخ دهد، درمان موفقیت آمیز کبد چرب به تشخیص صحیح مشکل زمینه ای بستگی دارد. به این معنا، پس از تشخیص کبد چرب توسط پزشک متخصص، شرح حال دقیق برای تشخیص بیماری زمینه ای گرفته می شود، معاینه فیزیکی انجام می شود و آزمایشات تکمیلی درخواست می شود. درمان با توجه به مشکل شناسایی شده تعیین می شود.

برای مشکلاتی مانند چاقی، قند خون یا کلسترول بالا، ابتدا تغییرات سبک زندگی و توصیه های غذایی برای کاهش وزن به بیمار داده می شود. بیمار برای تعیین یک برنامه تغذیه خوب به یک متخصص تغذیه هدایت می شود. درخواست برای قطع مصرف الکل. اگر بیماری‌ها یا عفونت‌های مزمن دیگری غیر از این‌ها شناسایی شد، درمان برای آنها آغاز می‌شود.

تلاش برای از بین بردن چربی کبد پس از شناسایی مهم است. در غیر این صورت، چاقی درمان نشده ممکن است پیشرفت کند و منجر به نارسایی کبد و سیروز شود. در این حالت، درمان دشوارتر است و ممکن است شرایط تهدید کننده زندگی رخ دهد.

چه زمانی باید با پزشک خود تماس بگیرید؟

اگر هر نوع بیماری کبد چرب برای شما تشخیص داده شده است، اگر علائمی دارید که نشان دهنده بدتر شدن بیماری است، مانند خستگی، کاهش اشتها، کاهش وزن، ضعف، احتباس مایعات یا خونریزی، به پزشک خود اطلاع دهید.
اگر با بیماری کبد چرب زندگی می کنید، تا حد امکان در مورد وضعیت خود بیاموزید و از نزدیک با پزشک خود همکاری کنید. در مورد تمام داروهایی که مصرف می کنید، از جمله داروهای بدون نسخه، مکمل های غذایی و ویتامین ها، به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا بسیاری از داروها می توانند به کبد شما آسیب برسانند. راه های دیگر برای کنترل بیماری کبد چرب عبارتند از: داشتن وزن مناسب، داشتن یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم، و ادامه اجتناب از الکل.

نشانه های کبد چرب در صورت

استخدام پرستار در منزل 

چنانچه شما یا هر یک از عزیزانتان نیاز به پرستار خانم یا آقا در منزل داشتید می توانید از خدمات پرستاری و پزشکی در منزل موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو استفاده کنید، لازم است تا با شماره های درج شده در سایت تماس گرفته و درخواست اعزام پرستار در تمامی نقاط کرج را داشته باشید.

  •  خط ثابت 02634250797
  •  همراه 09199782122

همچنین بخوانید: پرستار سالمند در منزل 



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید