بیماری یرقان یا زردی معمولاً با بیماریهای کبد یا کیسه صفرا مرتبط است. زردی با تجمع بیش از حد رنگدانه صفرا، بیلی روبین، در لایه چربی زیر جلدی، به دلیل تولید بیش از حد یا حذف ناکافی توسط سازمان، باعث رنگ زرد پوست و چشم می شود.
علاوه بر اختلالات کبدی، زردی در نوزادان به ویژه در نوزادان نارس نیز می تواند رخ دهد. زردی در نوزادان معمولاً طی چند روز از بین می رود، اما برخی از نوزادان نیاز به فتوتراپی دارند (نورهای ویژه ای که به تجزیه بیلی روبین کمک می کند). در این مورد، تغییر رنگ زرد پوست به دلیل بیماری کبد یا کیسه صفرا نیست، بلکه به این دلیل است که جنین دارای نوع متفاوتی از گلبول های قرمز خون نسبت به بزرگسالان است. آنها فقط در دوره پری ناتال از شر این سلول ها خلاص می شوند و سپس مقدار زیادی بیلی روبین آزاد می کنند. همچنین نوزادان به طور موقت فاقد مقادیر کافی آنزیم برای متابولیسم بیلی روبین هستند. با گذشت زمان، سلول های کبد رشد می کنند و قادر به خلاص شدن از شر بیلی روبین اضافی می شوند. سپس زردی ناپدید می شود. باسایت دفتر پزشکی مهرگان نو همراه باشید در این مقاله به تعریف بیماری یرقان به طور کامل پرداخته ایم.
موسسه پزشکی و پرستاری مهرگان نو
بیماری یرقان یا زردی چیست؟
بیلی روبین زمانی تشکیل می شود که هموگلوبین به عنوان بخشی از فرآیند طبیعی بازیافت گلبول های قرمز قدیمی یا آسیب دیده شکسته می شود. بیلی روبین در خون به کبد منتقل می شود و در آنجا به صفرا (شیره گوارشی تولید شده توسط کبد) متصل می شود. سپس بیلی روبین از طریق مجاری صفراوی به داخل دستگاه گوارش تخلیه می شود تا بتوان آن را از بدن دفع کرد. بخش بزرگی از بیلی روبین از طریق مدفوع دفع می شود، اما مقدار کمی از آن از طریق ادرار دفع می شود. اگر بیلی روبین نتواند با سرعت کافی از طریق کبد و مجاری صفراوی دفع شود، در خون رسوب می کند و در پوست رسوب می کند. این منجر به زردی می شود. بسیاری از افراد مبتلا به زردی ادرار تیره و مدفوع روشن دارند. این تغییرات زمانی اتفاق میافتد که یک انسداد یا مشکل دیگر از دفع بیلی روبین در مدفوع جلوگیری میکند که باعث افزایش دفع آن از طریق ادرار میشود.
اگر سطح بیلی روبین بالا باشد، موادی که هنگام شکسته شدن صفرا تشکیل میشوند میتوانند تجمع کنند و باعث خارش در سراسر بدن شوند. با این حال، زردی خود علائم کمی در بزرگسالان ایجاد می کند. با این حال، در نوزادان تازه متولد شده مبتلا به یرقان، سطوح بالای بیلی روبین می تواند باعث نوعی آسیب مغزی به نام کرنیکتروس شود.
علائم یرقان چیست؟
- اسهال
- خونریزی یا کبودی آسان
- خارش پوست
- بیاشتهایی
- مریضی یا بیحالی
- لاغری ناخواسته
- زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشم
- تب و لرز
- درد شکم
- علائم شبه آنفولانزا
- تغییر در رنگ پوست
- ادرار تیره رنگ و یا مدفوع به رنگ روشن یا خاک رسی
- درد شکم (معمولاً در قسمت فوقانی سمت راست بدن)
بیماری یرقان در بزرگسالان و کودکان چه عوارضی دارد؟
افراد مبتلا به یرقان دارای پوست زرد و سفیدی چشم هستند. همچنین اتفاق می افتد که مصرف کنندگان سنگین هویج یا قرص های بتاکاروتن رنگ زردی پیدا می کنند. این پدیده کاروتنمی نامیده می شود و به راحتی می توان آن را از زردی تشخیص داد زیرا سفیدی چشم زرد نیست. در ادامه به یرقان انسدادی می پردازیم.
سایر علائم به علت زردی بستگی دارد. اگر تب یا بیماری شبیه آنفولانزا قبل از یرقان رخ دهد، معمولاً نشانه هپاتیت عفونی ویروسی است. ظاهر ادرار قهوه ای رنگ که در هپاتیت رایج است، معمولاً نشانه ای از عملکرد ضعیف کبد یا افزایش تخریب گلبول های قرمز خون است. بدن سعی می کند از شر بیلی روبین اضافی موجود در ادرار خلاص شود. ظاهر مدفوع رنگ پریده، سفید یا سفالی رنگ، از سوی دیگر، نشان دهنده انسداد کیسه صفرا یا مجاری صفراوی است. درد شکم در افرادی که انسداد ناشی از سنگ کیسه صفرا دارند شایع است در حالی که کسانی که انسداد آنها به دلیل تومور است معمولاً از زردی رنج می برند که با درد همراه نیست.
خود زردی تنها زمانی دردناک است که بیلی روبین به سطوح بسیار بالایی برسد. اما این درد نشانه یک مشکل اساسی است. دلایل احتمالی زیادی برای زردی وجود دارد که بتوانید به تنهایی آنها را تشخیص دهید. اگر فکر می کنید که زردی دارید، باید به پزشک خود مراجعه کنید، به خصوص اگر احساس درد یا حساسیت به شکم، تغییر در وضعیت روانی یا خونریزی از دستگاه گوارش خود دارید.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز زردی همراه با علائم هشدار دهنده زیر باید در اسرع وقت با پزشک مشورت شود:
- درد و حساسیت شدید شکم
- تغییرات در عملکرد ذهنی، مانند خستگی، عصبی بودن یا سردرگمی
- وجود خون در مدفوع، یا مدفوع سیاه و قیری رنگ
- استفراغ خونی
- تب
- تمایل به کبودی یا خونریزی، که گاهی اوقات منجر به بثورات قرمز متمایل به ارغوانی با جوش های کوچک یا تکه های بزرگتر می شود.
لازم به ذکر است که در افراد مسن تر، تشخیص این علائم هشدار دهنده ممکن است خفیف تر یا دشوارتر باشد.
اگر علائم هشدار دهنده وجود نداشته باشد، افرادی که فکر می کنند زردی دارند باید ظرف چند روز به پزشک مراجعه کنند.
پزشک متخصص در مورد علائم و سابقه پزشکی می پرسد و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. پاسخ های مربوط به سابقه پزشکی و نتایج معاینه فیزیکی به او کمک می کند تا علت زردی را شناسایی کند. در صورت لزوم معاینات را انجام خواهد داد.
همینطور بخوانید: ویزیت پزشک در منزل
درمان یرقان در بزرگسالان و کودکان چیست؟
هیچ درمانی برای زردی وجود ندارد، زیرا به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه تنها نشانه ای از یک مشکل پزشکی است. بهتر است که این است که در صورت امکان، علت زمینه ای را درمان کنید. برخی از بیماری هایی که باعث زردی می شوند قابل درمان هستند، مانند مالاریا. سایر موارد، مانند تالاسمی، قابل درمان هستند. چندین مورد دیگر مانند هپاتیت A، زردی نوزاد یا کلستاز در دوران بارداری قابل درمان نیستند، اما خود به خود ناپدید می شوند. درمان زردی معمولاً غیر ضروری است. شرایطی مانند سیروز و هپاتیت مزمن شرایط مزمنی هستند که می توانند باعث زردی دائمی یا عود کننده شوند. انواع خاصی از سرطان نیز می توانند باعث زردی شوند و باید در اسرع وقت توسط پزشک بررسی شوند، زیرا تشخیص و درمان به موقع می تواند شانس زنده ماندن را افزایش دهد.
بسیاری از این بیماری ها شرایط ارثی یا خود ایمنی هستند که قابل پیشگیری نیستند. با این حال، می توان از دو علت شایع زردی جلوگیری کرد - هپاتیت ویروسی و بیماری کبد الکلی. واکسن هایی برای هپاتیت A و B وجود دارد (اما متاسفانه برای نوع C نیست). واکسن هپاتیت B از عوارض مادام العمر این بیماری محافظت می کند. افراد مبتلا به الکلیسم می توانند با دریافت درمان بیماری خود، خطر ابتلا به بیماری کبدی الکلی را کاهش دهند.
درمان یرقان نوزادان چیست؟
بیشتر اوقات، زردی به خودی خود از بین می رود.
گاهی اوقات نوزادان برای کاهش سطح بیلی روبین خود به کمک نیاز دارند. فتوتراپی می تواند در اینجا کمک کند، زیرا پوست کودک شما را در معرض نور آبی خاصی قرار می دهد. پوست نور را جذب می کند و بیلی روبین را تبدیل می کند. سپس بدن می تواند راحت تر از طریق مدفوع و ادرار از شر آن خلاص شود. معمولاً فتوتراپی در بیمارستان انجام می شود، اما گاهی اوقات می توان نوزادان را در خانه درمان کرد.
قرار دادن کودک در معرض نور خورشید (مستقیم یا غیر مستقیم) می تواند مضر باشد. این کار را بدون صحبت با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود انجام ندهید.
استخدام پرستار در منزل
چنانچه شما یا هریک از عزیزانتان نیاز به پرستار در منزل و یا پزشک متخصص در منزل داشتید، می توانید از خدمات پرستاری و پزشکی موسسه پرستاری مهرگان نو در منزل بهره مند شوید تنها کافیست با شماره های درج شده در متن زیر تماس گرفته و درخواست اعزام پرستار خانم و آقا در منزل را داشته باشید. این مجموعه در تمامی مناطق کرج اعم از مهرشهر، گلشهر، گوهردشت، عظیمیه، فردیس و.... تمامی خدمات درمانی شما را به بهترین شکل ممکن برای شما انجام می دهد.
- خط ثابت 02634250797
- همراه 09199782122