X

بیماری صرع چیست؟ هر انچه باید درباره آن بدانید

09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
بیماری صرع

صرع وضعیتی است که با تشنج های ناگهانی، مکرر و غیرقابل تحریک مشخص می شود که در نتیجه تخلیه الکتریکی غیر طبیعی و بیش از حد سلول های عصبی در قشر مغز رخ می دهد.

مهرگان نو
مهرگان نو

صرع یا اپی‌لپسی (epilepsy) یک ​​بیماری مزمن است. در صرع، ترشحات ناگهانی و کنترل نشده در نورون های مغز رخ می دهد. در نتیجه انقباضات غیرارادی، تغییرات حسی و تغییرات هوشیاری در بیمار رخ می دهد. صرع بیماری است که در تشنج رخ می دهد. در فاصله بین تشنج، بیمار سالم است. لازم است بدانید که بیماری که در زندگی خود فقط یک بار تشنج داشته باشد، مبتلا به صرع محسوب نمی شود. با سایت پرستاری و پزشکی مهرگان نو همراه باشید.

انواع بیماری صرع چیست؟

بیماری صرع را می توان بر اساس ناحیه ای از مغز که در آن درگیر است طبقه بندی کرد. برخی از افراد ممکن است بیش از یک نوع صرع داشته باشند. انواع شایع صرع را می توان به شرح زیر فهرست کرد:

تشنج غیبت:

در تشنج های غیبت که در دوران کودکی شایع تر است، وقتی از بیرون به آن نگاه می شود، به نظر می رسد که فرد غوطه ور است. در تشنج های غیبت که با سکوت ناگهانی کودک در حین صحبت مشخص می شود، کودک حدود 10 ثانیه بی حرکت می ماند. به سوالات پرسیده شده پاسخ نمی دهد. در طول تشنج غیبت که در بزرگسالان مشاهده می شود، فرد کلمات بی معنی می گوید، راه می رود و با دست ها و/یا لب های خود حرکات تکراری انجام می دهد. در تشنج های غیبت، مدت تشنج کوتاه است و خود فرد به خاطر نمی آورد که در طول تشنج چه اتفاقی افتاده است.

همینطور مطالعه کنید: تشنج در کودکان

بیماری صرع در کودکان

تشنج جزئی ساده:

در طی یک تشنج جزئی ساده که به 3 روش مختلف ایجاد می شود، فرد هوشیار است. این نوع تشنج اغلب در یکی از لوب های پیشانی، گیجگاهی و جداری مغز بیمار منشأ می گیرد. تشنج هایی که از لوب تمپورال منشا می گیرند به عنوان تشنج حرکتی تعریف می شوند. در طی تشنج حرکتی، فرد دارای بو یا طعم بدی است. او ناگهان می ترسد و احساس سرگیجه می کند. علائمی مانند دژاوو، مشکلات ادراک و حافظه، خواب آلودگی، تعریق و حالت تهوع رخ می دهد. در حین تشنج حرکتی، حرکاتی مانند حرکت سر به راست و چپ و بالا بردن بازو ممکن است رخ دهد. سمتی که در آن فرد بازوی خود را بالا می برد یا سر خود را در حین تشنج می چرخاند، نشان می دهد که کدام لوب فرونتال تحت تأثیر قرار گرفته است. به عبارت دیگر، اگر فرد در هنگام تشنج سر خود را به سمت چپ بچرخاند، تشنج از سمت چپ لوب فرونتال منشا می گیرد. بسته به وجود مرکز گفتار در لوب فرونتال، فرد دچار اختلال گفتاری موقت می شود. پس از تشنج، ممکن است فرد دچار ضعف کوتاه مدت یا فلج موقت شود. ناحیه مغزی که در آن حواس بدن درک می شود، لوب جداری است. در این شرایط که منجر به تشکیل تشنج های حسی می شود، ممکن است فرد احساسات عجیبی داشته باشد. درد و بی حسی موقت ممکن است رخ دهد.

تشنج جزئی پیچیده:

در طی تشنج جزئی پیچیده که فرد لحظه تشنج را به خاطر نمی آورد، فرد روی زمین نمی افتد. حرکات لیسیدن، بلع و جویدن را می توان انجام داد. همچنین، فرد ممکن است راه برود و لباس‌هایش را بکشد.

تشنج عمومی:

در نوع تشنج عمومی که اولین نوع تشنجی است که با ذکر حملات صرع به ذهن خطور می کند، فرد ابتدا سفت می شود و سپس روی زمین می افتد. تمام ماهیچه های بدن شما به طور غیرارادی منقبض و شل می شوند. فرد در هنگام تشنج بیهوش است و پس از تشنج چیزی به یاد نمی آورد. با پایان یافتن تشنج عمومی، فرد به آرامی بهبود می یابد. او بیشتر خسته و گیج است.

چه نکاتی را باید بیماران دارای صرع توجه کنند؟

علائم بیماری صرع

برای بیماران صرعی بسیار مهم است که از وضعیت خود آگاه باشند. مهمترین قدم در مبارزه با این بیماری شناخت بیماری یعنی تشنج است. به این سوال که بیماران صرعی باید به چه نکاتی توجه کنند می توان به صورت زیر پاسخ داد.

  • داروهایی که برای درمان شما داده می شود را به طور منظم در زمان دقیق مصرف کنید.
  • در صورت افتادن از کف های سخت دوری کنید.
  • کارتی همراه داشته باشید که نشان دهد صرع دارید.
  • هنگام حمام کردن در را قفل نکنید.
  • از نور بیش از حد خودداری کنید.
  • خواب آلود نباش خیلی خسته نباشید
  • اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از آسیب سر در هنگامسقوط ناگهانی انجام دهید.
  • اگر تشنج شما ادامه داشت، رانندگی نکنید و همیشه قبل از رانندگی از پزشک خود بپرسید که آیا مشکلی ندارد.

اگرچه درمان صرع برای همه بیماران ممکن نیست، اما در اکثریت قریب به اتفاق بیماران می توان تشنج را با درمان کنترل کرد. با این حال بیمار باید همیشه تحت نظر پزشک باشد و روند بیماری به دقت تحت نظر باشد.

در هنگام تشنج صرع، اولین مداخله افراد خارج از بیمار بسیار مهم است. از انجام کارهایی که به فرد آسیب می رساند باید اجتناب شود.

بیماری صرع در بزرگسالان

علائم صرع چیست؟

برخی از انواع صرع می توانند به صورت همزمان یا متوالی رخ دهند و باعث بروز علائم و نشانه های زیادی در افراد شوند. مدت زمان علائم می تواند از چند ثانیه تا 15 دقیقه متغیر باشد.

برخی از علائم مهم هستند زیرا قبل از تشنج صرع رخ می دهند:

  1. ترس و اضطراب شدید ناگهانی
  2. حالت تهوع
  3. سرگیجه
  4. تغییرات در بینایی
  5. عدم کنترل جزئی در حرکات پا و دست
  6. احساس می کنید که از بدن خارج شده اید
  7. سردرد

علائم مختلفی که به دنبال این موقعیت ها رخ می دهد ممکن است نشان دهنده این باشد که فرد دچار تشنج شده است:

  1. گیجی به دنبال از دست دادن هوشیاری
  2. انقباضات عضلانی کنترل نشده
  3. دهان کف آلود
  4. سقوط
  5. بروز طعم عجیب در دهان
  6. فشردن دندان ها
  7. گاز گرفتن زبان
  8. شروع ناگهانی حرکات سریع چشم
  9. ایجاد صداهای عجیب و بی معنی
  10. از دست دادن کنترل بر روده و مثانه
  11. تغییرات خلقی ناگهانی

داروهای بیماری صرع چیست؟

رایج ترین داروهای مورد استفاده برای صرع و تشنج، داروهایی هستند که حاوی والپروئیک اسید، کاربامازپین، فنی توئین، لوتیراستام، لاموتریژین و توپیرامات هستند. این داروها با توقف ترشحات الکتریکی غیر طبیعی در مغز، تشنج را سرکوب می کنند.

بیماری صرع چگونه تشخیص داده می شود؟

درمان بیماری صرع

فردی که تشنج صرع دارد به یاد نمی آورد که چه چیزی را تجربه کرده است. به همین دلیل توصیه می شود بستگانی که در زمان تشنج همراه فرد هستند نیز به پزشک مراجعه کنند تا پزشک شرح حال دقیقی از او بگیرد. پزشک درباره مدت زمان تشنج و نحوه بروز آن سؤالاتی می پرسد. برای روشن شدن تشخیص صرع می توان معاینات تصویربرداری رادیولوژیکی مانند MR، CT، PET و EEG را انجام داد. با توجه به یافته های به دست آمده از نتایج معاینه و تصویربرداری رادیولوژیکی، فرد مبتلا به صرع تشخیص داده می شود.

درمان صرع در کودکان، مردان و زنان چیست؟

اکثر افراد مبتلا به صرع را می توان با داروهای صرع به نام ضد صرع درمان کرد. داروها برای توقف تشنج در نظر گرفته شده اند. بنابراین استفاده منظم از داروها مهم است. اگرچه درمان دارویی در اکثر بیماران موثر است، اما ممکن است در برخی از بیماران اثر مورد انتظار را نداشته باشد. در این بیماران می توان درمان های جراحی را با توجه به شرایط زمینه ای ایجاد کننده صرع اعمال کرد.

دو نوع روش جراحی صرع وجود دارد:
اولین مورد برداشتن کانون صرع (جراحی رزکتیو) است.
روش دوم، روش جراحی (جراحی عملکردی، جراحی تسکینی) است که هدف آن کاهش گسترش، دفعات و شدت تشنج با قطع راه های گسترش تشنج است.
در برخی از بیماران مناسب می توان از درمانی به نام محرک عصب واگ استفاده کرد. باتری قرار داده شده در زیر قفسه سینه، عصب واگ را در فواصل معینی تحریک می کند و می تواند این تشنج ها را کاهش دهد. در بیماران با این روش درمانی می توان به بهبود قابل توجهی دست یافت. یکی دیگر از گزینه های درمانی رژیم کتوژنیک است. این رژیم که در برخی از انواع صرع موثر است، بر اساس اصل غذا خوردن بسیار غنی از چربی است. اما با تایید پزشک متخصص باید تحت نظر متخصص تغذیه اعمال شود.

همینطور بخوانید: ویزیت پزشک در منزل

استخدام پرستار در منزل کرج

چنانچه شما یا هریک از اعضای خانودتان نیاز به پرستاری از بیمار مبتلا به صرع داشتید و یا به معاینه و درمان پزشک در منزل نیاز داشتید، لازم است با تماس با شماره ی درج شده در سایت درخواست پزشک برای درمان صرع در منزل را داشته باشید این مجموعه مفتحر است به تمامی نقاط کرج اعم از مهرشهر، گلشهر، گوهردشت، فردیس، عظیمیه و...خدمات پرستاری و پزشکی را ارائه دهد.



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید