X
09129611307 کارشناس امور پزشکی آقای جُغتایی
روماتیسم زانو

متخصصان دفتر پرستاری موسسه پرستاری و پزشکی مهرگان نو اطلاعاتی در مورد بیماری روماتیسمی، علائم و روش های درمانی ارائه کردند.

مهرگان نو
مهرگان نو

روماتیسم یک بیماری مزمن است که در همه گروه های سنی از جمله کودکان دیده می شود و با درد و محدودیت حرکتی در سیستم حرکتی متشکل از ماهیچه ها، اسکلت و رباط ها پیشرفت می کند. بر خلاف آنچه شناخته شده است، این بیماری که در برخی موارد اندام های داخلی را نیز درگیر می کند، بیماری ناشی از حوادث آب و هوایی نیست. اگرچه تقریباً به دو دسته روماتیسم التهابی و روماتیسم غیرالتهابی تقسیم می شود، اما انواع مختلفی از روماتیسم وجود دارد که قصد داریم در این مقاله از سایت پرستاری مهرگان نو به علت و درمان روماتیسم زانو بپردازیم با ما همراه باشید.

دفتر پرستاری در کرج

روماتیسم زانو

علت روماتیسم زانو

بیماری های روماتیسمی آسیب هایی هستند که مفاصل، ماهیچه ها، استخوان ها و رباط ها را که بخشی از سیستم حرکتی بدن هستند، تحت تاثیر قرار می دهند. اگرچه روماتیسم از نظر ژنتیکی ارثی است و علت آن به طور کامل شناخته نشده است، اما علل روماتیسم التهابی و روماتیسم غیر التهابی نیز متفاوت است. اگرچه تصور می شود که انواع روماتیسم التهابی به صورت ژنتیکی به ارث می رسند، هنوز مشخص نشده است که چه چیزی باعث این بیماری می شود. با این حال، روماتیسم غیرالتهابی بیشتر می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی، ساییدگی بیش از حد مفصل، اضافه وزن، آسیب های ورزشی و تروما باشد. علاوه بر عوامل محیطی، جنسیت و سن نیز در انواع روماتیسم بسیار مهم است.

آرتریت روماتوئید که به عنوان روماتیسم مفصلی شناخته می شود، یک بیماری التهابی مزمن و سیستمیک با علت ناشناخته است. در نتیجه تاثیر همزمان بسیاری از مفاصل باعث بدشکلی و آسیب می شود. از آنجایی که روماتیسم مفصلی یک بیماری التهابی است که کیفیت زندگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد، درگیری اندام ها نیز هر از گاهی دیده می شود. میزان بروز آن در جامعه بین 0.5 تا 1 درصد است و اگرچه در هر سنی قابل مشاهده است، اما بیشتر در سنین 30 تا 50 سالگی شروع می شود. این بیماری در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان است. اگرچه علت آن به طور دقیق مشخص نیست، اما پذیرفته شده است که عوامل ژنتیکی و محیطی موثر هستند. در میان عوامل محیطی، سیگار کشیدن بزرگترین عامل خطر برای آرتریت روماتوئید است. تب خفیف، ضعف، کاهش وزن، خستگی و درد مفاصل که در عرض چند هفته تقریباً در 70 درصد بیماران ایجاد می شود، از اولین علائم این بیماری هستند. درد مفاصل بیشتر بعد از خواب و استراحت احساس می شود. سفتی صبحگاهی یکی از مهمترین یافته ها است. برخی دیگر از علائم آرتریت روماتوئید به شرح زیر است:

  1. تورم و درد در دست ها
  2. تورم در آرنج و زانو
  3. درد گردن به دلیل درگیری برخی از مهره ها
  4. ندول های زیر جلدی بدون درد
  5. درگیری قلب و ریه
  6. قرمزی و درد ناگهانی در چشم
  7. درگیری عصبی

همچنین بخوانید:علت آب آوردن زانو چیست

انواع روماتیسم زانو چیست؟

استئوآرتریت (کلسیفیکاسیون): استئوآرتریت معمولاً دست‌ها، زانوها، باسن و ستون فقرات را در افراد بالای 50 سال درگیر می‌کند که منجر به بدتر شدن ساختار غضروف، رشد استخوان و بدتر شدن ساختار مفصل می‌شود. این بیماری که باعث محدودیت حرکتی و همچنین درد مفاصل می شود، بیشتر در خانم ها دیده می شود.
استئوآرتریت که به دلیل عوامل ژنتیکی و مکانیکی مانند سایش ناشی از افزایش سن ایجاد می شود، به ویژه در افراد دارای اضافه وزن با بار بیش از حد روی مفاصل آنها شایع است، بیماران از سفتی کوتاه مدت به خصوص در ساعات صبح شکایت دارند.

آرتریت روماتوئید: آرتریت روماتوئید که در افراد در هر سنی دیده می شود، اغلب در جوانی یا میانسالی و اغلب در زنان رخ می دهد. در این بیماری که معمولاً به دلیل عفونت ایجاد می شود، سیستم ایمنی فرد به مفاصل بدن حمله می کند و باعث افزایش مایعات مفصلی، تورم در مفاصل و التهاب در بافت های مفصلی می شود.

این بیماری می تواند مچ دست، مچ پا، مفاصل کوچک دست و پا و همچنین فک، گردن، شانه ها، باسن و زانو را درگیر کند.

درد روماتیسمی، محدودیت حرکت، افزایش دما در مفاصل، حساسیت و تورم دیده می شود.

آرتریت روماتوئید

چه چیزی باعث روماتیسم زانو می شود؟

روماتیسم مفصلی زانو که نام دیگر آن آرتریت روماتوئید است هنگامی که سیستم ایمنی، یعنی سیستم دفاعی به درستی کار کند، دفاع بدن با باکتری ها، ویروس ها و سایر سلول های خارجی مبارزه می کند. در آرتریت روماتوئید، سیستم ایمنی به درستی کار نمی کند و بدن به مفاصل و سایر اندام های خود حمله می کند. در آرتریت روماتوئید، سلول های التهابی (گلبول های سفید یا گلبول های سفید خون) از خون به بافت های مفصلی حرکت می کنند و به مفاصل حمله می کنند. مایع مفصلی افزایش می یابد و تورم در مفصل ایجاد می شود. سلول های التهابی در بافت مفصلی روی مفصل تاثیر می گذارد و باعث آسیب می شود.

انواع مختلفی از روماتیسم زانو وجود دارد. که در ادامه به انواع آن می پردازیم:

استئوآرتریت عموماً به عنوان کلسیفیکاسیون زانو شناخته می شود و شایع ترین نوع آرتریت زانو است. استئوآرتریت وضعیتی است که در آن غضروف مفصل زانو تحلیل می‌رود و استخوان‌ها به یکدیگر ساییده می‌شوند و معمولاً بعد از میانسالی رخ می‌دهد.

آرتریت روماتوئید می تواند در هر سنی رخ دهد و یک بیماری خود ایمنی است که باعث التهاب مفاصل می شود. آرتریت روماتوئید یک بیماری سیستمی است و می تواند سیستم های بدن و همچنین التهاب مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد.

علائم روماتیسم زانو

  • افزایش تدریجی زانو درد

در روماتیسم زانو، درد زانو معمولاً به آرامی شروع می شود و به تدریج بدتر می شود. درد زانو که در ابتدا فقط پس از پیاده روی طولانی ظاهر می شود، با گذشت زمان در هنگام استراحت نیز احساس می شود. زانو درد زمانی رخ می دهد که:

  1. هنگام بالا رفتن از پله ها
  2. ایستادن در حالت نشسته
  3. در حین راه رفتن
  4. با نشستن طولانی مدت یا در مراحل پیشرفته، آنقدر شدید است که شما را در شب بیدار می کند.

علائم روماتیسم زانو ممکن است در عرض چند سال افزایش یابد. علاوه بر این، هوای سرد، استرس، حرکاتی که زانو را وادار می کند می تواند باعث بدتر شدن علائم شود.

در آرتریت روماتوئید، علائم در عرض چند هفته ظاهر می شوند، اما ممکن است طی چند روز بهبود یابند. در هنگام تشدید شکایات افزایش می یابد.

  • تورم و حساسیت در زانو

تورم در مفصل زانو می تواند با التهاب مفصل رخ دهد. علائم تورم در زانو در آرتریت روماتوئید بیشتر دیده می شود زیرا یک بیماری التهابی است. در آرتریت روماتوئید، شکایات عمومی بدن مانند تب، خستگی و ضعف همراه با تورم در زانو دیده می شود.

از سوی دیگر، در آرتروز، در مراحل پیشرفته، غضروف ها ساییده می شوند و استخوان ها به یکدیگر ساییده می شوند. می تواند باعث تشکیل خار استخوان و التهاب شود. در این حالت تورم در اطراف مفصل دیده می شود.

  • احساس گیر افتادن و قفل شدن

آسیب به غضروف مفصلی در طول زمان می تواند باعث احساس گرفتگی و قفل شدن مفصل زانو شود. علاوه بر این، زمانی که استخوان‌های زانو شروع به مالیدن روی یکدیگر می‌کنند، برجستگی‌های موجود در استخوان می‌تواند خم شدن مفصل را دشوار کند.

آزمایشات روماتیسم زانو چیست؟

برای تشخیص روماتیسم مفصل زانو، پزشک به شرح حال شما گوش می دهد و معاینه می کند. پزشک به دنبال تورم در مفاصل، افزایش گرما، محدودیت دامنه حرکتی و سایر علائم روماتیسم زانو خواهد بود. علاوه بر این، پزشک از شما خواهد پرسید که آیا علائمی مانند ضعف، خستگی، سفتی صبحگاهی دارید یا خیر. اگرچه آزمایشی به نام تست روماتیسمی وجود ندارد، اما با انجام آزمایش های مختلف، نوع بیماری روماتیسمی مشخص می شود. این تست ها را می توان به صورت زیر فهرست کرد:

  1. اندازه گیری کلسیم، فسفر و آلکالین فسفاتاز برای ارزیابی متابولیسم استخوان
  2. آزمایش خون برای درک وجود و شدت التهاب
  3. تشخیص وجود کم خونی
  4. تست های ایمونولوژیک
  5. بررسی مایع گرفته شده از فضای مفصل
  6. بررسی بافت با بیوپسی
  7. معاینات الکترومیوگرافی و رادیولوژی

تقریباً در همه بیماری ها، تشخیص زودهنگام در بیماری های روماتیسمی بسیار مهم است. با تشخیص زودهنگام می توان از ناتوانی و درگیری اندام جلوگیری کرد

درمان روماتیسم مفصل زانو

درمان روماتیسم مفصل زانو

تناسب اندام:

اضافه وزن باعث وارد آمدن بار بیش از حد به ناحیه پا و کمر می شود و باعث آسیب به مفاصل می شود. این خطر ابتلا به روماتیسم التهابی را افزایش می دهد.

رژیم غذایی سالم:

رژیم غذایی مناسب و متعادل مبارزه با روماتیسم را آسان تر می کند. مصرف قند و مواد قندی باید با احتیاط انجام شود و مواد غذایی حاوی امگا 3 بالا مانند ماهی، گردو، تخم کتان، تخم مرغ و خرفه به برنامه غذایی اضافه شود. علاوه بر این غذاها، روغن زیتون حاوی امگا6 و سبزیجات و میوه های حاوی ویتامین C بالا نیز باید اضافه شود.

مصرف آب:

بیماران مبتلا به روماتیسم التهابی ممکن است اختلالاتی در فلور روده داشته باشند. مصرف حداقل 2 لیتر آب در روز برای تقویت حرکات روده مهم است.
به سلامت دندان های خود توجه کنید: مشکلات دندانی مانند پوسیدگی دندان و خونریزی لثه بر سیستم ایمنی بدن تأثیر منفی می گذارد و باعث روماتیسم می شود. به همین دلیل مهم است که هر 6 ماه یک بار دندان ها را چک کنید.

مصرف مکمل های ویتامین D:

کمبود ویتامین D از رشد استخوان ها جلوگیری می کند و با ایجاد ضعف، راه را برای روماتیسم هموار می کند. مصرف ویتامین D تحت نظر پزشک با اندازه گیری به موقع استخوان از ایجاد بیماری التهابی روماتیسم جلوگیری می کند.

عدم مصرف دخانیات:

استعمال دخانیات که اثر سمی دارد، با جلوگیری از گردش خون مفاصل و ماهیچه ها می تواند باعث روماتیسم التهابی شود.
از محیط های سرد و مرطوب دوری کنید

لینک های مرتبط:



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید