بیماری دیابت یکی از شایع ترین بیماری هایی است که همه ی افراد جامعه را در بر میگیرد که این بیماری می تواندبیش از یک نتیجه را در افراد مبتلا به این بیماری ایجاد کند. زخم دیابت نامی است که به زخمهای مزمن روی پاگفته میشود که اگر بیماری دیابت برای مدت طولانی طول بکشد یا کنترل سطح قند آن دشوار باشد. در این حالت ممکن است زخم یا عفونت بهبود نیافته ایجاد شود. اگر درمان نشود، ممکن است بیمار پا یا کل ساق پا را از دست بدهد. قطع پای دیابتی یک نتیجه شایع در این عارضه است. به لطف فناوری در حال توسعه، روشهای درمانی جدید و داروهای جدیدی برای درمان تولیدشده، اکنون سطح خون و قند خون نسبت به قبل قابل کنترلتر است و بنابراین عوارض ناشی از دیابت کمتر دیده میشود. از هر 5 بیمار دیابتی یک نفر به دلیل مشکلات پا به بیمارستان ها مراجعه می کند. از هر 10 بیمار دیابتی 7 نفر دچار مشکلات پا هستند و زخم پای دیابتی در فرد ایجاد می شود. در این مقاله قصد داریم به تعریف زخم دیابت، انواع و درمان زخم دیابت بپردازیم با سایت دفتر پرستاری مهرگان نو همراه باشید
زخم دیابتی چیست؟
زخم دیابت در واقع زخم های باز در قسمت تحتانی پا است که در حدود 15 درصد از بیماران دیابتی ایجاد می شود و معمولاً در اثر آسیب بافت ایجاد می شود. این بیماری بیشتر در انگشتان پا دیده می شود و تمام راه تا استخوان را درگیر می کند، زخم پای دیابتی می تواند به شکل بریدگی، خراش، تاول یا سایر آسیب های جزئی باشد، مانند شروع یک زخم طبیعی. بر خلاف زخمهای معمولی که طی چند روز بهطور طبیعی بهبود مییابند، زخم پای دیابتی در زمان و روش طبیعی بهبود نمییابد. این به دلیل گردش خون کند و آسیب عصبی مرتبط با دیابت است. به جای بهبودی، عفونت در زخم رخ می دهد و به لایه های عمیق تر پوست سرایت می کند. در نتیجه، زخم دیابت اغلب می تواند منجر به آبسه، عفونت استخوان و سایر عواقب جدی شود.
علائم زخم دیابت چیست؟
زخم دیابتی بیماری است که با گذشت زمان ایجاد می شود. در ابتدا تشخیص آن دشوار است زیرا در مدت زمان کوتاهی گسترش نمی یابد. بنابراین، هنگام احساس یا مشاهده علائم زخم دیابتی، مشورت با پزشک متخصص ضروری است. منظم نبودن و کنترل نشدن قند خون بیمار دیابتی به مدت طولانی باعث بدتر شدن ساختار مویرگ های پای بیمار می شود. هنگامی که انسداد و باریک شدن در این رگ ها رخ می دهد، خون کافی به ماهیچه ها نمی رود و فرد در حین راه رفتن شروع به احساس درد در پاها یا پاهای خود می کند. این پا دردها به مرور زمان افزایش می یابد و فرد مبتلا به دیابت را از راه رفتن باز می دارد. شرایط نامناسب بهداشتی نیز باعث ایجاد زخم پای دیابتی می شود. برای جلوگیری از عفونت زخم دیابتی باید به نظافت توجه کنید، هنگامی که یک زخم کوچک نادیده گرفته شود، می تواند به یک زخم بسیار بزرگ و مشکل ساز تبدیل شود. علائم زیر معمولاً در بیمار مبتلا به زخم پای دیابتی مشاهده می شود.
- تغییرات در پوست یا ناخن های پا، از جمله بریدگی، تاول، پینه یا زخم
- وجود التهاب
- بوی بد
- درد
- سرخی
- تغییر رنگ پوست
همچنین بخوانید: پرستار سالمند در منزل کرج
مراقبت از زخم دیابت چگونه باید باشد؟
برای پیشگیری از زخم پای دیابتی باید به بهداشت فردی توجه کرد، از پا مراقبت کرد و دیابت را تحت کنترل داشت برای این کار لازم است موارد زیر رارعایت کنید:
- سطح قند خون باید به طور مداوم بررسی شود
- فشار خون باید تحت کنترل باشد
- برنامه های تغذیه ای باید رعایت شود
- از سیگار کشیدن باید پرهیز کرد
- پاها باید روزانه با آب گرم و صابون اسیدی شسته شوند.
- پس از شستن پاها باید با یک حوله تمیز کاملاً خشک شوند و به جز بین انگشتان پا از کرم مرطوب کنندهمناسب استفاده شود.
- باید از جوراب نخی استفاده کرد
- پابرهنه راه نروید
- کفش هایی با چرم نرم باید ترجیح داده شود. علاوه بر این باید از کفی های نرم استفاده کرد و پنجه کفش نیزبسته شود.
- ناخن ها را باید صاف کرد و مراقب بود که آسیبی به آنها وارد نشود. در صورت رشد ناخن ها باید با جراح متخصص برای درمان مشورت شود.
- بیماران دیابتی باید هر روز پاهای خود را به طور مرتب چک کنند و هرگونه تغییر رنگ، ضایعات یا پینه وغیره را بررسی کنند. به محض مشاهده چنین شرایطی باید با پزشک خود مشورت کنید
- پیاده روی منظم و غیره برای افزایش گردش خون در پاها تمرینات باید انجام شود
چگونه بیماری زخم دیابت رخ می دهد؟
دلایل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد بیماری زخم دیابتی می شود. بیماری های عصبی و عروقی باعث بیماری زخم پای دیابتی می شود. دیابت کنترل نشده، سیگار کشیدن بیمار، اشتباه در انتخاب کفش، مشکلات ناخن، چاقی، بالا رفتن سن و مشکلات بهداشتی از عواملی هستند که باعث بیماری پای دیابتی می شوند.
آیا با دیابت در سالمندان آشنایی دارید؟
درمان زخم دیابت چیست؟
ابتدا باید نواحی آسیب دیده بیمارانی که دچار زخم دیابتی می شوند از وزن بدن خارج شود، از کفی ها و کفش هایی استفاده شود که باعث کاهش بار زخم می شود.
درمان آنتی بیوتیکی خوراکی یا داخل وریدی باید در آزمایش خون و موارد عفونت جدی پا انجام شود.
وریدهای تغذیه کننده ساق و پا باید از نظر انسداد و تنگی معاینه و بررسی شوند و در صورت وجود تنگی یا انسداد با مداخلات اندوواسکولار یا جراحی مجدد عروق پا انجام شود.
پس از تامین تغذیه پا و ساق، بافتهای مرده و عفونی به روشی حفاظتی تمیز میشوند و با مراقبتهای مناسب زخم میتوان زخم را بهبود بخشید.
زخم پای دیابتی یک تصویر بالینی است که باید جدی گرفته شود. عفونت ناشی از این زخم می تواند به بافت ها و استخوان های اطراف سرایت کند و در صورت عدم درمان مناسب و در زمان مناسب، در نهایت منجر به قطع عضو می شود. مراحل درمان به شرح زیر است:
- ارزیابی کامل بیماران مبتلا به زخم پای دیابتی با یک معاینه فیزیکی جامع آغاز می شود.
- اول از همه، با برداشتن بافت مرده (دبریدمان) از پا شروع می شود. باید دانست که بسیاری از زخم های پای دیابتی زیر پوست پینه ای پنهان است.
- در این مرحله، موثرترین پانسمان، حفظ رطوبت مناسب و سالم روی زخم است.
- بسته به مرحله و شدت زخم، پانسمان باید حداقل یک یا دو بار در روز تعویض شود.
- تخلیه پا یک جزء بسیار مهم اما اغلب نادیده گرفته شده در درمان است. با این روش، فشار روی پای آسیب دیده برداشته می شود و به سلول های سالم جدید فرصت رشد داده می شود.
- در صورت گردش خون ضعیف، جراح قلب و عروق ممکن است دبریدمان را تا زمانی که منبع گردش خون ضعیف مشخص شود متوقف کند یا ممکن است درمان یا عمل لازم را برای بازگرداندن گردش خون انجام دهد.
استخدام پرستار در منزل
چنانچه شما یا هر از اعضای خانواده تان نیاز به پرستار بیمار برای نگهداری از افراد دچاری بیماری زخم دیابت داشتید و توانایی رفتن به مراک پزشکی و بیمارستان را ندارید می توانید از خدمات پزشکی و پرستاری در منزل موسسه پرستاری مهرگان نو بهره مند شوید، این مجموعه با بکار گیری از بهترین کادر درمانی و پرستاران متخصص برای بهبودی و درمان شما استفاده کرده است کافیست با شماره های زیر تماس گرفته و درخواست متخصص برای بهبودی بیماری خود را داشته باشید.