X
02691301307 تلفن تماس
دلایل عدم تعادل در سالمندان
از دست دادن تعادل در دوره ی سالمندی برای بسیاری از افراد مسن رخ می دهد در این مقاله قصد داریم به انواع دلایل و درمان آن بپردازیم. بنابراین ادامه مطلب را از دست ندهید.
مهرگان نو
مهرگان نو

عدم تعادل در سالمندان یکی از رایج ترین مشکلاتی است که افراد مسن با آن دست و پنجه نرم می کنند و می توان به عنوان یکی از پر چالش ترین عوارض پیری به آن اشاره نمود، مانند بسیاری از تغییرات در سنین بالا، ضعیف شدن سیستم هایی که شنوایی و تعادل را فراهم می کنند، از دست دادن شنوایی و مشکلات تعادل ممکن است رخ دهد و عواقب جدی و خطرناکی را برای فرد مسن رقم بزند. با سایت مرکز پرستاری مهرگان نو همراه باشید تا به علت و درمان عدم تعادل در سالمندان مطلع شوید و برای درمان آن اقدام های لازم را برای خود و والدین عزیزتان انجام دهید.

عدم تعادل در راه رفتن و ایستادن

به طور طبیعی با افزایش سن و رسیدن به دوره ی سالمندی ایجاد سرگیجه برای فرد را فراهم میسازد که فرد را مجبور به رفتن به بیمارستان و دریافت مراقب و پرستار سالمند در منزل می کند، زیرا عدم حفظ تعادل موجب زمین خوردن سالمند شده و ممکن ایجاد شکستگی درست، پا و لگن در فرد سالمند شود. به طور همزمان، کاهش دید، تاری دید و ضعیف شدن محرک های عضلات و مفاصل در سنین بالاتر منجر به کاهش اطلاعات ارسالی به مغز و مخچه و در نتیجه افزایش سرگیجه و از دست دادن تعادل می شود. تعادل راه رفتن و ایستادن به عوامل زیادی بستگی دارد. تعادل خوب به ورودی حسی قابل اعتماد از بینایی، سیستم دهلیزی (سیستم تعادل گوش داخلی) و گیرنده های عمقی (حسگرهای موقعیت و حرکت در پاها و پاها) نیاز دارد. سالمندان مستعد ابتلا به بیماری‌های مختلفی هستند که بر این سیستم‌های بدن از جمله آب مروارید، رتینوپاتی دیابتی، نوروپاتی و ...تأثیر می‌گذارند و تمامی این ها باعث از دست دادن تعادل سالمند می شود.

حفظ تعادل در سالمندان

درمان عدم تعادل در طب اسلامی

کنترل تعادل یا همان حفظ تعادل (balance) همچنین با عملکرد منظبط در بسیاری از مناطق مغز مرتبط است. مغز باید اطلاعات حسی را پردازش و تفسیر کند، راهبردهای تعادلی مناسب را انتخاب کند و راهبردهای جدید را با تمرین وفق دهد و یاد بگیرد. با افزایش سن، پردازش مغز ممکن است کندتر شود و در نتیجه واکنش‌های تعادل کندتر ایجاد شود. افراد مبتلا به مشکلات شناختی نیز مشکلات تعادلی دارند که نشان دهنده اهمیت سطوح بالاتر پردازش مغز در کنترل تعادل است. تعادل همچنین به قدرت عضلانی، تحرک مفاصل و پاهای سالم بستگی دارد. سبک زندگی بی تحرک، آرتریت دردناک یا بیماری های عضلانی استخوانی می تواند باعث اختلال در حرکت و حمایت از پا شود.

عدم تعادل در سالمندان

هر انسانی با افزایش سن به مشکلات جدی و گوناگونی دچار می شود که اگر بخواهیم به برخی از آن ها اشاره کنیم می توان به احساس خستگی و سرگیجه اشاره نمود که زمینه ساز بروز عدم تعادل در راه رفتن و همچنین نشستن  یا برخاستن فرد شود البته لازم به ذکر است که زمین خوردن و از دست دادن تعادل فرد تنها به معنای از دست دادن تعادل نیست بلکه دلایل جدی تری را به دنبال دارد که بهتر است خانواده ی فرد مسن برای بهتر شدن و درمان انواع بیماری به طور مرتب چکاپ سالمندان و درمان های لازم را انجام دهید البته به راحتی می توانید در منزل خود انواع خدمات پرستاری و پزشکی را در منزل خود از موسسه پرستاری مهرگان نو دریافت کنید به طور مثال می توان به موارد زیر اشاره نمود.

توصیه ها و تمرینات برای عدم تعادل سالمندان

  • در صورت عدم تعادل، هنگام راه رفتن باید از عصا استفاده کرد. عصا فقط برای قدرت نیست. این اطلاعات هشدار دهنده تعادل ارسال شده به مغز از بازوها و پاهای شما را افزایش می دهد.
  • درمان و متعادل کردن بیماری هایی مانند دیابت، فشار چشم، فشار خون بالا، روماتیسم می تواند شکایات را کاهش دهد یا حداقل از تشدید آنها جلوگیری کند
  • صبح ها قبل از بلند شدن از رختخواب، چند دقیقه روی لبه تخت بنشینید.
  • هنگام نگاه کردن به بالا یا پایین، خم شدن، صاف شدن، تغییر موقعیت یا چرخش به آرامی حرکت کنید. یک عصا و غیره همراه خود داشته باشید تا تعادل خود را حفظ کنید.
  • راه رفتن در تاریکی می تواند خطرناک باشد. باید از چراغ شب استفاده شود و نور کافی در اتاق، راهرو و حمام وجود داشته باشد.

علائم عدم تعادل در سالمندان

  1. بروز احساس غش و سبک بودن سر
  2. احساس سرگیجه و تلوتلو خوردن هنگام راه رفتن و برخاستن
  3. بروز مشکلاتی نظیر فشار خون و ضربان قلب نامنظم
  4. احساس ترس و اظطراب
  5. داشتن حالت تهوع و استفراغ
  6. داشتن تاری دید
  7. داشتن احساس افتادن و زمین خوردن

دلایل عدم تعادل در سالمندان

دلایل عدم تعادل در سالمندان

  • اختلالات گوش داخلی

یکی از عوامل بروز مشکلات از دست دادن تعادل فرد وابسته به اختلالات گوش داخلی است که نقش مهمی را در حفظ تعادل در بدن فرد ایجاد می کند، به طور کلی می توان گفت داشتن آماس گوش درونی موجب سرگیجه و عدم تعادل در سالمندان می شود. و این بیماری زمانی رخ می دهد که لابیرنت ورم و عفونت کند که از ویروس و عفونت باکتری موجب آماس گوش می شود.

  • بیماری های مزمن

مبتلا شدن به برخی از بیماری هایی که سالمندان به دچار هستند و از آن رنج میبرد با از دست دادن تعادل برای فرد همراه می باشد، از جمله بیماری های رایج در سالمندی که برای فرد عدم تعادل را به همراه دارد و به سیستم عصبی فرد تاثیر بگذارد، می توان به پارکینسون و آلزایمر اشاره نمود.

  • مشکلات سیستم گردش خون

داشتن مشکلات در سیستم گوارش فرد مسن باعث می شود تا فرد به احساس سرگیجه و از دست دادن تعادل در سالمند شود، زیرا داشتن فشار خون پایین به خودی خود باعث بروز سرگیجه می شود و همینطور علاوه بر این مسائل آسیب سر باعث بروز مشکلات عدم تعادل در فرد می شود.

  • مصرف برخی داروها

سرگیجه دارویی نیز یکی دیگر از دلایل عدم تعادل در سالمندان نیست به طوری که مصرف برخی از دارو باعث ایجاد سرگیجه می شود این اتفاق ممکن است زمانی رخ دهد و شما متوجه عوارض این داروها نشوید و حالت هایی نظیر سبکی سر و سرگیجه را تجربه کنید. و همچنین ممکن است هنگام بلند شدن از رختخواب و ایستادن دچار حالت سرگیجه شوید که دلیل آن افت فشار خون ارتاستاتیک می باشد.

  • زوال عقل

افراد مسنی که به بیماری زوال عقل دچار هستند حالاتی را قبل از دچار شدن به مشکلات حافظه مانند آلزایمر شوند، تجربه می کنند که می توان گفت فکر میکنند د حال حرکت هستند در حالی که بی حرکت سرجای خود باقی مانده اند.

  • بیماری منییر

یکی دیگر از انواع بیماری هایی که موجب از دست دادن تعادل در افراد مسن می شود، بیماری منییر است که سبب ایجاد احساس پر بودن گوش ها در فرد می شودو درنهایت باعث می شود سالمند به سرگیجه و کم شدن پراکنده شنوایی دچار شود، همانطور که بالاتر ذکر شد کم شدن شدن شنوایی به روی حفظ تعادل فرد تاثیر می گذارد.

درمان عدم تعادل در سالمندان

درمان سرگیجه و عدم تعادل در سالمندان

درمان عدم تعادل و سرگیجه در سالمندان با توجه به بیماری زمینه ای انجام می شود. در صورت وجود عفونت گوش میانی از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. اگر عفونتی در گوش وجود داشته باشد که بهبود نیابد، ممکن است نیاز به درمان جراحی باشد. در بیماری منیر به بیماران رژیم غذایی بدون نمک و داروهای ادرارآور داده می شود. در سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم (BPPV)، بیماری به طور خود به خود در عرض چند هفته یا چند ماه برطرف می شود. در این شرایط پزشکان می توانند مانورهای موقعیتی را برای بیمار انجام دهند. برای بیمارانی که بهبود نمی یابند و به ندرت برای بیمارانی که بهبود نمی یابند می توان جراحی گوش داخلی را در نظر گرفت. بیماران مبتلا به سرگیجه موضعی باید از حرکات ناگهانی سر خودداری کنند، استراحت کافی داشته باشند و مایعات فراوان بنوشند. آنها باید از کار در ارتفاع و استفاده از وسایل خطرناک اجتناب کنند. فیزیوتراپی نیز در درمان سرگیجه استفاده می شود. در طول درمان سرگیجه، لازم است از کافئین، تنباکو و الکل به طور جدی پرهیز شود.


سوالات متداول

علت سرگیجه در سالمندان چیست؟

سرگیجه در سالمندان نتیجه تکان دادن سر به جلو و عقب یا غلت زدن در رختخواب رخ دهد. بیماری های تنفسی و کاهش جریان خون در ناحیه سر می تواند منجر به ایجاد سرگیجه و عدم تعادل در فرد شود.

چه عواملی سبب بروز سرگیجه و عدم تعادل در سالمندان می شود؟

عفونت های گوش داخلی، گردن درد، بیماری های متابولیک و آلرژی ها از علل سرگیجه هستند. علاوه بر این مواردی مانند سیگار کشیدن زیاد، مصرف الکل، خوردن بسیار نمک، مصرف کافئین، خوردن شکلات مواردی هستند که باعث ایجاد سرگیجه می شوند.

درمان گیاهی عدم تعادل در راه رفتن چیست؟

  • سیاه دانه 
  • گیلاس زمستانی
  • ریشه کوهوش سیاه
  • پنج انگشت
  •  مرزنجوش

امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید